Politika

Knežević: Marković eksploatacijom sopstvenog naroda finansira NATO eksperimente

U Crnoj Gori ne postoje realni izvori za povećanje izdataka za odbranu i Vlada, na čijem čelu je Duško Marković, ne može drugačije ispuniti NATO obavezu osim „eksploatacijom sopstvenog naroda“, ocijenio je predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević.
Knežević: Marković eksploatacijom sopstvenog naroda finansira NATO eksperimente
Portal AnalitikaIzvor

- Zadovoljstvo generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga zbog odluke Vlade da poveća izdvajanja na odbranu sadržano je u najavi povećanja PDV-a na 21 odsto, protivustavnom ukidanju takozvanog Zakona o majkama i udarom nasirotinju koja mora da finansira NATO eksperimente po svjetskim žarištima - naveo je Knežević.

On je rekao da cifre potvrđuju da je bio u pravu da će Crna Gora biti u obavezi da izdvajamo 70 miliona eura za odbranu bez vojnih misija.

Knežević je kazao da će efekat povećanja PDV-a na 21 odsto doprinijeti budžetu za 83.592.000 eura, a akcize povećanju od 10.418.000 eura na godišnjem nivou. On dodaje da, kada se te cifre saberu, dobija se iznos koji u stvari predstavlja obavezujući izdatak za odbranu i vojne misije koje NATO traži od Crne Gore.

- Nažalost, takse i porezi u tekućem budžetu učestvuju sa 48,65 odsto, a u narednom će biti preko 50 odsto - naveo je Knežević.

On je kazao da to znači da Crna Gora ne može da funkcioniše bez taksi, akciza, poreza, kreditnih zaduženja, i da to Jensa Stoltenberga ne treba da interesuje. Knežević smatra da bi trebalo da interesuje svakog građanina Crne Gore da će PDV za hranu i bezalkoholna pića biti najveći u Evropi.

- Kao što bi trebalo da interesuje svakog građanina koji će plaćati ove Stoltenbergove namete da prihod na dobit u 2016. učestvuje u odnosu na tekuće prihode sa 3,18 odsto, a u dosadašnjih šest mjeseci 2017. sa 3,10 odsto. To je klasičan dokaz da su tajkuni i pobjednici tranzicije u potpunosti zaštićeni i privilegovani, i da svoj kapital režimu stavljaju na raspolaganje samo kad treba popuniti crne fondove pred neki izborni ciklus. Zato umjesto povećanja PDV -a za NATO potrebe, neka Marković oporezuje ekstra profitere i državne tajkune koji su iz države iznijeli stotine miliona eura i koji se do dana današnjeg bave švercom cigareta a novac peru kupovinom građevinskih mašina koje onda koriste za izgradnju auto puta, i opet od ovog zaduženog naroda i države ubiraju enormne prihode od kojih samo oni imaju korist - kazao je Knežević.

On je poručio da, ako neko misli da će mašući NATO zastavom prikriti surovu socioekonomsku zbilju običnog građanina, onda mu za preživljavanje ne ostaje ništa drugo, već da se prijavi za prvu ratnu misiju kako bi, ako bude imao sreće, mogao da prehrani svoju porodicu.

Agencija Mina

Portal Analitika