Kultura

Barski ljetopis: "Pijani" u Starom Baru

Jedanaesti dan na Večernjoj sceni Barskog ljetopisa protekao je u znaku afirmacije barskih umjetnika, a za oba događaja tražilo se mjesto više.
Barski ljetopis: "Pijani" u Starom Baru
Portal AnalitikaIzvor

Nove poetske knjige na platou ispred Dvorca kralja Nikole promovisali su autori Srđan Leković - „Reč i tišina“, i Slavica Milošević - „Sve je rečeno Ameli“, a potom je u sali Dvorca koncert priredila Aleksandra Vojvodić-Jovović u pratnji pijanistkinje Nataše Popović.

Kako ističu iz Barskog ljetopisa, sala Dvorca bila je mala da primi sve one koji su htjeli da čuju izvođenja soprana Aleksandre Vojvodić-Jovović, koja je pripremila raznovrsni repertoar kompozicije Šuberta, Pučinija, Mokranjca, Čajkovskog, Geršvina... Njeno predstavljanje i interesovanje pokazali su da umjetnička muzika svakako ima svoju publiku u Baru i na Ljetopisu.

- Vidjeli ste večeras – puna je sala. Ovo mi je 29. godina kako nastupam na Barskom ljetopisu. Moj prvi solistički koncert, dakle, bio je na drugom izdanju festivala. Od tada, barska publika me stalno prati. Uvijek su sale pune, ne samo naših sugrađana koji intenzivno prate tu muziku već ima i mnogo stranaca koji su zainteresovani za jedan ovakav nivo muzičkog stvaralaštva – izjavila je Vojvodić-Jovović.

2806koncert

Aleksandra Vojvodić-Jovović izuzetno je aktivna na crnogorskoj muzičkoj sceni. Trenutno radi kao direktorica i profesorica solo pjevanja u barskoj muzičkoj školi, čiji su se učenici ranije predstavili na jubilarnom Ljetopisu.

- Postoji puno mladih talentovanih muzičara, puno mladih operskih pjevača. Sad je već, možemo reći, zemlja spremna da se oformi jedan operski studio i da se okupe svi pjevači koji su završili i koji pjevaju samostalno. Potrebna je jedna institucija koja će nas sve okupiti i uposliti nas. Jedino nam to fali - istakla je ona.

Dan ranije pred punim amfiteatarom u Starom Baru izvedena je predstava „Penelopijada“ u režiji Dragane Varagić, a koprodukciji Centra za kulturu Tivat i April Production iz Toronta.

- Crnu Goru volim. Ja se ovde osjećam zaista kao domaćin, da ne kažem kao domaćica i potpuno sam mirna i prihvaćena. Nikada se nisam ni osjećala kao gost. To je moja zemlja, možete da prihvatite hiljadu granica u mojoj duši - kazala je jedna od članica glumačkog ansambla, Tanja Bošković.

Predstava „Penelopijada“ jedna je od produkcija koje se takmiče za nagrade Festivala, o kojima će odlučivati Jelena Milošević, Branko Ilić i Danilo Marunović.

Sjutra će na istoj sceni od 21 čas i 30 minuta biti igrana predstava „Pijani“ Ateljea 212 koju je režirao Boris Liješević

Portal Analitika