Društvo

"Palinuro" i "Jadran" - dva jedrenjaka u Tivtu

Školski brod „Palinuro“ Ratne mornarice Republike Italije uplovio je juče u luku Tivat, a u zvaničnoj posjeti Mornarici Vojske Crne Gore boraviće do 30. juna, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.
"Palinuro" i "Jadran" - dva jedrenjaka u Tivtu
Portal AnalitikaIzvor

Italijanski jedrenjak, pod komandom kapetana fregate Đuzepea Valentinija, trenutno je angažovan na obuci kadeta prve godine Vojne mornaričke škole „Morozini“ iz Venecije koji će na ovom školskom krstarenju sticati potrebna pomorska znanja i vještine.

Komandant školskog broda „Jadran“ kapetan korvete Goran Pajović poželio je dobrodošlicu članovima posade italijanskog jedrenjaka izrazivši zadovoljstvo što je Mornarica VCG ponovo domaćin školskog broda „Palinuro“, na kojem mladi kadeti stiču svoja prva pomorska iskustva i upoznaju se sa načinom života na brodu.

- Uvijek je poseban doživljaj kada se dva jedrenjaka sretnu bilo na moru ili u luci, a pogotovo dva jedrenjaka sa ovako bogatom i impresivnom istorijom kao što su „Jadran“ i „Palinuro“. S obzirom na to da su ova dva broda sličnih karakteristika i služe istoj najmeni, iskoristićemo ovu posjetu za razmjenu iskustava - rekao je Pajović.

2806palinuro1Kapetan fregate Đuzepe Valentini kazao je da je ovo 54. krstarenje broda „Palinuro“ na kojem svoja prva pomorska znanja stiče 64 kadeta Vojne mornaričke škole iz Venecije. Komandant je istakao da je ova posjeta i prilika za unapređenje bilateralnih odnosa i razmjenu iskustava između mornarica prijateljskih država Crne Gore i Italije.

„Palinuro“, jedrenjak sa tri jarbola, porinut je u Nantu, u Francuskoj, 1934. godine. Dugačak je 69 metara, širok deset metara, a do 1950. godine plovio je kao ribarski brod, kada je prodat italijanskoj Mornarici. Nakon određenih modifikacija, od 1955. godine je u službi italijanske Mornarice pod imenom „Palinuro“ i služi za obuku kadeta. Sa oko hiljadu metara kvadratnih jedara, u povoljnim uslovima brod plovi brzinom 13 čvorova. Sa ugrađenim 6-cilindričnim dizel motorom od 600 konjskih snaga, brod plovi ekonomskom brzinom od šest čvorova i maksimalnom brzinom od osam čvorova.

Portal Analitika