Fudbal

Pravda poslije 28 god: Šestoro optuženo za Hilzboro

Šestoro osoba uhapšeno je zbog smrti 96 osoba na stadionu Hilzbro 1989. godine. Bivši komandir policije zadužen za bezbjednost na stadionu Dejvid Dakenfeld optužen je za ubistvo bez predumišljaja.
Pravda poslije 28 god: Šestoro optuženo za Hilzboro
Portal AnalitikaIzvor

Čak 96 osoba je stradalo, a više od 750 povrijeđeno u stampedu prouzrokovanom prevelikim brojem puštenih ljudi na mali prostor jedne tribine stadiona Hilzbor u Šefildu na samom početku meča polufinala FA Kupa između Liverpula i Notingem Foresta.

Osim Dakenfilda, optuženi su još bivši inspektor policije Južnog Jorkšira Norman Betison, dvojica policajaca Donald Denton i Alan Foster, pravnik Piter Metkalf i bivši sekretar Šefild Vednzdeja Grejem Mekrel.

Dakenfild je optužen za grubi nemar pa može biti osuđen za ubistvo bez predumišljaja za smrt 95 muškaraca, žene i djece. Dakenfild iz legalnih razloga ne može biti optužen za smrt Tonija Blenda, jer je on preminuo četiri godine poslije tragedije.

Norman se suočava sa četiri optužbe zbog navodnog laganja posle tragedije za koju je okrivio navijače, dok je Mekrel optužen za kršenje zakona o javnom zdravlju i bezbednosti na sportskim terenima.

Metkalf je optužen za ometanje istrage tako što je mijenjao izjave svjedoka, dok su za isto optuženi i policajci. Nijedna organizacija nije optužena za tragediju osim Hitne pomoći.

Portal Analitika