Turizam

Od ove godine 25 crnogorskih plaža ima sertifikat Plave zastavice

U zvaničnoj posjeti Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom Crne Gore danas je boravio zamjenik izvršnog diektora Fondacije za ekološku edukaciju (FEE), koja sprovodi internacionalni program Plave zastavice, i međunarodni direktor Green Key-a Finn Bolding Thompson.
Od ove godine 25 crnogorskih plaža  ima sertifikat Plave zastavice
Portal AnalitikaIzvor

Sastanku   sa gospodinom   Thompsonom   prisustvovali   su   direktor   Javnog preduzeća   Predrag   Jelušić,   zamjenik   direktora   Dragoljub Marković, rukovoditeljka Službe za održivi razvoj Aleksandra Ivanović,   službenica   Javnog   preduzeća   Milica   Mašanović    i izvršni direktor NVO “Ecom” Saša Karajović.

Povod posjete gospodina Thompsona Crnogorskom primorju je obilazak plaža koje posjeduju sertifikat Plave zastavice, kojih za   2017.   godinu   ima   ukupno   25,   od   čega   se   24   vijore   na kupalištima i jedna u Marini Bar. 

Takođe, povodom posjete je i uspostavljanje   saradnje   na   sprovođenju   programa   “Zeleniključ”   (Green   Key),   koji   se   dodjeljuje   kao   posebno   ekološko priznanje za hotele. Zamjenik izvršnog direktora Fondacije za ekološku edukaciju(FEE)   i   međunarodni   direktor   Green   Key-a   Finn   Bolding Thompson je naveo da mu je zadovoljstvo što   ima priliku daboravi   u   Crnoj   Gori   i   razgovara   sa   koordinatorom   za   oba programa u Crnoj Gori. Thompson je naveo i da su posjetil ijedan   od   butik   hotela   koji   će   se   uskoro   pridružiti   zelenom ključu i izvršili kontrolu plaža i marina sa plavom zastavicom.Thompson   je   zahvalio     NVO   “Ecom”   kao   nacionalnom operateru   koji   sprovodi   program   plave   zastavicie   i   Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom na podršci.Direktor   Javnog   preduzeća   za   upravljanje   morskim   dobrom Crne Gore Predrag Jelušić na konferenciji za medije je naveo:

“ Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Goreje   od   samog   početka   prepoznalo   značaj   programa   Plave zastavice i već 15 godina uzastopno je pokrovitelj i generalni sponzor programa sa NVO ECOM.

 Jelušić je izrazio zadovoljstvo što je gospodin Thompson ima opriliku da se upozna sa kvalitetom i standardom koji se razvijakada je riječ o upravljanju kupališta. Intencija je da se još više podiže standard upravljanja kupalištima, kao važnim resursom crnogorskog primorja, a upravo je kontrola pokazala da Crna Gora može da poštuje međunarodne standarde u kontinuitetu

.Saša Karajović, izvršni direktor NVO “Ecom” je istakao:“ Pored 24 plave zastavice koje su dodjeljene kupalištima, od ove   godine   imamo   i   jednu   marinu.   Trudimo   se   da   kvantitet bude   pokriven i kvalitetom,   a   već   14   plaža   ima   pilot   fazu   i naredne godine broj plavih zastavica može porasti”.Istakao je i da je intencija da  poraste broj plavih zastavica na hotelskim kupalištima. “Probaćemo da pokrenemo i program zeleni ključ i nadamo se da  će  neki  od hotela   koji  imati  plavu   zastavicu za   kupališta poželjeti da imaju i ovo prestižno priznanje”“Program   plave   zastavice   predstavlja   dobar   primjer   kako   u saradnji sa javnim sektorom i malim biznisom sve može dobroda   funkcioniše   i   zadržava   dobre   standarde”,   dodao   je Karajović.

Portal Analitika