Turizam

Radulović-Matern: Nacionalni parkovi važan segment turističke ponude Crne Gore

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović sastao se danas sa ambasadorom Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, Hansom Ginterom Maternom. Tokom sastanka, sagovornici su razgovarali o turizmu, nacionalnim parkovima, važnosti očuvanja životne sredine te predlogu Zakona o planiranju i izgradnji.
Radulović-Matern: Nacionalni parkovi važan segment turističke ponude Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Radulović je ambasadora Materna informisao da je tokom prva četiri mjeseca ove godine Crnu Goru posjetilo 23,24 odsto više njemačkih turista u odnosu na isti period prethodne godine, kao i da je procenat ostvarenih noćenja bio veći te izrazio očekivanje da će se u narednom periodu nastaviti trend rasta posjeta turista iz Njemačke. Ministar se zahvalio na pomoći koju Vlada Savezne Republike Njemačke pruža u okviru obezbjeđivanja eksperata koji pomažu crnogorskim institucijama. Naime, pomoć koja je pružena Ministarstvu održivog razvoja i turizmu je od posebnog značaja jer je ekspert bio uključen u mnoge projekte koji potenciraju održivi razvoj a samim tim atraktivni su, između ostalog, i za njemačke turiste.  

Uzimajući u obzir da Crna Gora treba da bude prepoznata po svom prirodnom bogatstvu, između ostalog, nacionalnim parkovima i panoramskim putevima, sagovornici su istakli značaj koji Nacionalni parkovi, kao zaštićeno prirodno područje, svojim bogatstvom i ljepotom imaju za turizam u našoj zemlji. Oni su se saglasili da je neophodno kvalitetnije promovisati njihove znamenitosti. Ministar Radulović naveo je da su u toku aktivnosti na osmišljavanju i realizaciji aktivnosti koje bi, između ostalog, dodatno doprinijele unapređenju turističke ponude nacionalnih parkova te povećanju broja posjetilaca. Takođe, kako su istakli treba dodatno raditi i na promociji Panoramskih puteva jer bi ista uticala na bolju posjećenost udaljenih predjela a ujedno i upoznavanje sa brojnim prirodnim i kulturnim raznolikostima Crne Gore. Takođe, u ovom dijelu ambasador Matern kazao je da će Vlada Savezne Republike Njemačke nastaviti da pruža ekspertsku pomoć a u cilju jačanja naših administrativnih kapaciteta. 

Radulović upoznao je ambasadora Materna i sa predlogom Zakona o planiranju i izgradnji te naveo da je njime poseban akcenat stavljen na područje nacionalnih parkova. Kako je naveo, svi nacionalni parkovi, kao područja od posebnog značaja, biće posebno tretirani u okviru izrade Plana generalne regulacije.

 

Portal Analitika