Svijet

Neko ukrao helikopter, pa ispalio granate na Vrhovni sud

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio da je ukraden policijski helikopter i da su iz njega ispaljene dvije granate na zgradu Vrhovnog suda u Karakasu.
Neko ukrao helikopter, pa ispalio granate na Vrhovni sud
Portal AnalitikaIzvor

Prema riječima Madura, to se tretira kao teroristički napad čiji je cilj bio njegovo svrgavanje s vlasti.

"Aktivirao sam celokupne oružane snage da brane mir. Pre ili kasnije, pronaći ćemo taj helikopter i one koji su izvršili napad", rekao je Maduro u govoru iz predsjedničke palate.

Maduro (54) je naveo da u napadu niko nije povrijeđen i da jedna od ispaljenih granata nije eksplodirala.

"Moglo je da bude na desetine mrtvih", kazao je Maduro, prenosi Rojters. 

Prema njegovim riječima, helikopter je kružio i iznad zgrada ministarstva pravde i unutrašnjih poslova. Maduro tvrdi da je helikopterom upravljao pilot koji je radio za bivšeg ministra pravde i unutrašnjih poslova Migela Rodrigesa Toresa. 

AP navodi da je Madurov govor prenosila uživo televizija i da je predsjednik Venecuele u nekim dijelovima govorio smireno, a u nekim ljutito. 

Ranije u utorak, Maduro je ponovio tvrdnje da postoje pokušaji državnog udara, koje podržavaju SAD, upozorivši američkog predsjednika Donalda Trampa da će se Venecuela protiv toga boriti, prenosi AFP. 

"Ako Venecuela bude uvučena u haos i nasilje...borićemo se", poručio je Maduro pristalicama. U govoru se obratio i Trampu riječima: "Vi ste odgovorni za obuzdavanje ludila desnice u Venecueli". 

Maduro je više puta iznio tvrdnje da su SAD odgovorne za lošu političku situaciju i ekonomsku krizu u njegovoj zemlji. 

U posljednja tri mjeseca u sukobima na demonstracijama protiv Madura poginulo je 76 osoba.

 

Portal Analitika