Kultura

Otvorena godišnja izložba studenata FLU

Godišnja izložba studenata Fakulteta likovnih umjetnosti otvorena je sinoć u galeriji “42 stepena” na Cetinju.
Otvorena godišnja izložba studenata FLU
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o tradicionalnoj izložbi čiji je jedan od pokrovitelja Prijestonica Cetinje i predstavlja prikaz retrospektive radova i godišnji presjek radne kreativnosti studenata FLU.

Događaj je dio programa „Ljeto u Prijestonici“, a tokom otvaranja, studentima su uručene diplome i nagrade.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović je kazao kako ovaj događaj ne predstavlja samo godišnji presjek rada, već i važan korak stvaralaca pred kojima je vrijeme uspjeha.

“Prijestonica Cetinje je odlučila da za studente koji zavrijede nagrade, obezbijedi sedmodnevni odmor – ukoliko odmora u vašem slučaju može biti. Jer, vjerujem da ćete i to vrijeme iskoristiti kako bi našli inspiraciju za vrijeme koje slijedi”, istakao je Bogdanović i izrazio vjeru kako će studijska godina koja slijedi biti i posljednja koju će Fakultet likovnih umjetnosti provesti u privremenom smještaju.

“Naš je plan da sljedeće kalendarske godine pustimo u funkciju već izgrađeni objekat za potrebe vašeg fakulteta u Univerzitetskom kompleksu – čime bi likovna akademija i njeni studenti najzad dobili optimalan prostor za rad. To je, uostalom, naša obaveza prema vama – jer uz vaše buduće uspjehe, u vašim biografijama, uvijek će ostati zapis da ste ponikli na likovnoj akademiji, u našem gradu”, zaključio je gradonačelnik Bogdanović.

Na izlobi su govorili i dekan Fakulteta likovnih umjetnosti, mr Ratko Odalović, kao i istoričar umjetnosti prof dr Aleksandar Čilikov.

Odalović je pojasnio da, na pragu jubileja – 30 godina od osnivanja FLU, studenti i nastavnici ovom izložbom, u kojoj se ogleda zajednički rad, izražavaju svoju posvećenost razvoju i unaprijeđenju kvaliteta studija na tom fakultetu.

Prof. dr Aleksandar Čilikov je istakao da se FLU u toku protekle tri decenije pozicionirao kao glavni promoter razvoja savremene likovne umjetnosti u Crnoj Gori, te da je ova izložba lična karta jedne škole visokog profila, kada je riječ o likovnoj edukaciji.

 

Portal Analitika