Protokol

Marković uručio Rakčevićev "Dijalog u noći" Savjetu Evrope

Predsjednik Vlade Duško Marković predao je danas Savjetu Evrope sliku „Dijalog u noći“ crnogorskog umjetnika Igora Rakčevića, povodom desetogodišnjice članstva Crne Gore.
Marković uručio Rakčevićev "Dijalog u noći" Savjetu Evrope
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju iz Vlade Crne Gore, premijer je tom prilikom govorio o dijalogu kao osnovnoj temi slike.

- U periodu nakon obnove nezavisnosti, Crna Gora je odlučno gradila iznova svoje institucije i uz pomoć njih probijala put ka evropskoj budućnosti. Crna Gora se za ovih deset godina promijenila, pored građenja institucija, gradili smo svijest o standardima - ne da ih puko implementiramo, nego da ih razumijemo i da ih prihvatimo kao svoje. Zbog toga ovoj instituciji dugujemo zahvalnost. Crna Gora se transformisala ka onom što su savremeni pravni i vrjednosni standardi ujedno čuvajući ono što je od vajkada karakteriše. I upravo je tema slike koju smo izabrali za dar paradigma onih vrijednosti koje nas čine uzornim Crnogorcima, uzornim građanima i uzornim Evropljanima. To je poruka koju svi dobromisleći mogu i treba da upute svojim saradnicima, svojim sunarodnicima, ali i neistomišljenicima. To je dijalog - rekao je predsjednik Vlade na ceremoniji kojoj je Savjetu Evrope predata slika „Dijalog u noći“ Igora Rakčevića.

Ceremoniji su, pored ostalih, prisustvovali generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland, ministar vanjskih poslova Češke Republike Lubomir Zaoralek, čija zemlja u ovom mandatu predsjedava Komitetom ministara Savjeta Evrope, te poslanici Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini SE.

Portal Analitika