Region

Sud u Hagu : Holandija djelimično kriva za smrti u Srebrenici

Apelaciono vijeće Haškog tribunala potvrdilo da Holandija snosi djelimičnu odgovornost za smrt 300 muslimana koji su ubijeni u Srebrenici.
Sud u Hagu : Holandija djelimično kriva za smrti u Srebrenici
Portal AnalitikaIzvor

 

Oni su ubijeni nakon napada bosanskih Srba na bazu pod zaštitom UN.

"Holandija je odgovorna za njihovu smrt 30 posto, te nije sigurno da bi preživjeli da su ostali u bazi holandskog bataljona", navedeno je u današnjoj drugostepenoj presudi suda u Hagu po tužbi Srebreničana protiv države Holandije.

U pitanju je potvrda presude iz 2014. po kojoj su pripadnici mirovnog bataljona UN iz Holandije mogli da znaju da će muslimanski muškarci i dječaci koj su tražili utočište u Potočarima biti ubijeni ako budu natjerani da izađu iz dijela pod zaštitom UN.

Izričući drugostepenu presudu po tužbi udruženja koje okuplja preživjele žrtve genocida u Srebrenici protiv Holandije, Sud je danas odlučio da je država Holandija djelovala "djelomično nezakonito" u Srebrenici te da je dužna isplatiti "30 posto odštete" porodicama 300 žrtava, javlja Reuters.

Sud je odlučio da su se holandski vojnici „ponašali nezakonito“ kada su istjerali bosanske muslimane iz zgrade hoalndskog bataljona u Potočarima 1995, ali da se ne može zaključiti da su holandski vojnici bili „100 posto odgovorni za sudbinu“ tih ljudi.

Iznos odštete biće naknadno određen.

Podsjetimo, prvostepeni sud u Hagu donio je u julu 2014. godine presudu kojom je Holandiju proglasio odgovornom zbog toga što njen bataljon, pod mandatom UN, nije evakuisao više od 300 bošnjačkih muškaraca izbjeglih u njihovu vojnu bazu u Potočarima, u okolini Srebrenice, te je ta zemlja proglašena krivom za njihovu smrt. 

Zvaničnici holandije su naveli da "niko nije mogao predvidjeti da će se dogoditi genocid".

Sud je tada odbio kao neosnovane navode majki i supruga ubijenih Bošnjaka po kojima je Holandija odgovorna za smrt oko 8.000 muškaraca i mladića, koje su u julu 1995. godine ubile trupe pod komandom generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

U Septembru 2016. objavljeno je da će oko stotinu bivših holandskih pripadnika mirovnih snaga UN možda tužiti holandsku vladu zato što ih je poslala da brane Srebrenicu 1995. godine.

 

Agencije

Portal Analitika