Politika

Marković: U narednih pet godina ćemo okončati proces pristupa EU

Crna Gora je u ovom periodu postala nezavisna država, Crna Gora je 5. juna postala čnaica NATO-a i naravno otvorila 28 poglavlja u pregovorima sa EU. Naša namjera je da do kraja godine otvorimo i preostala poglavlja. Pet godina pregovora sa EU punimo 29. juna i naš je cilj da u narednih pet godina obavimo sve poslove i zemlju pripremimo za članstvo u Evropskoj uniji - poručio je premijer Crne Gore Duško Marković nakon sastanka sa generalnim sekretarom Savjeta Evrope Trobjornom Jaglandom.
Marković: U narednih pet godina ćemo okončati proces pristupa EU
Portal AnalitikaIzvor

''Sve što smo postigli ovih 10 godina je rezultat napornog rada i truda naših građana, administracija i svih vlada koje su bile u tom periodu ali i rezultat naših parnera i prijatelja koji su pomogli da premostimo istorijska zaostajanja i ozbiljne deficite koje smo imali i u demokratiji, političkom sistemu, vladavini prava, i u ekonomiji. Rezultati su vidljivi, jasni ali postoje i ostaju brojni izazovi na kojima je neophodno raditi'', kazao je Marković.

Kako je dodao, razgovarao je sa Jaglandom o problemima koje je neophodno prevazići na našem daljem putu ka EU.

''Zaključeno je da moramo uložiti zajedničke napore kako bi unaprijedili politički sistem, razvijali povjerenje u izborni sistem, jačali vladavinu prava. Iako već ostvarujemo značajne rezultate, dodatan rad je potreban i na suzbijanju organizovanog kriminala kao i na zaštiti ljudskih prava, posebno ranjivih grupa kao što su LGBT osobe, lica sa invaliditetom raseljena lica. Takođe smo govorili i o tome da je neophodno više i sadržajnije zajednički raditi na uspostavljanju neophodnog nivoa medijske scene jer bez slobodnih medija nema onog nivoa demokratije koji nam je neophodan. Vlada će uraditi sve da dostigne taj cilj, kako u dijalogu sa medijskom scenom tako i kroz izmjene zakonodavstva. Da bi uspjeli u tome moramo imati partnere sa strane medijskce scene. Pitanje medijske samoregulacije nije pitanje Vlade nego pitanje medija a oni ako žele da dostignu taj cilj imaće našu podršku'', zaključio je Marković.

Portal Analitika