Politika

Brajović: Članstvo u NATO preduslov za nesmetan ekonomski razvoj

Članstvo u NATO je najveći spoljnopolitički uspjeh od obnove državnosti ali i preduslov za nesmetan ekonomski razvoj, jači priliv stranih investicija, te snažan zamajac našem procesu integracije u Evropsku uniju, istakao je predsjednik Skupštine, Ivan Brajović tokom sastanka sa predsjednikom Nacionalne agencije za antikorupciju Italije, Rafaelom Kantoneom.
Brajović: Članstvo u NATO preduslov za nesmetan ekonomski razvoj
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Skupštine Crne Gore je zahvalio na konkretnoj i dosljednoj podršci koju je Italija do sada pružala Crnoj Gori na evropskom i evroatlantskom putu i naglasio da je Italija država sa kojom imamo najintenzivniju saradnju, fokusiranu na oblasti pravosuđa, vladavine prava, slobode i bezbjednosti, zaštite životne sredine, poljoprivrede i ruralnog razvoja.

On je podsjetio da je Crna Gora prva zemlja kandidat na koju se primjenjuje novi pristup u pregovorima, koji podrazumijeva da se poglavlja 23. i 24. otvaraju na početku i ostaju otvorena do zatvaranja svih ostalih poglavlja i izrazio uvjerenje da će naša država u procesu usklađivanja sa pravnom tekovinom EU u ovoj oblasti, ostvariti vidljive rezultate kako u prevenciji, tako i u borbi protiv korupcije.

ejnife

“Svjesni smo činjenice da vladavina prava, predstavlja ključni faktor daljeg razvoja”, poručio je Brajović.

Sagovornici su ukazali na značaj borbe protiv korupcije, koja je u fokusu svih zemalja članica EU i ocijenili da je efikasno sprovođenje donijetih zakona od ključne važnosti, kako u prevenciji korupcije, tako i u njenoj represiji.

Zajednički je ocijenjeno da je današnja posjeta predsjednika Nacionalne agencije za antikorupciju Republike Italije Rafaela Kantonea veliki doprinos daljem jačanju saradnje u ovoj oblasti, što će ubuduće rezultirati novim modelima unaprjeđenja antikorupcijskih politika.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Vinćenco del Monako.

Portal Analitika