Društvo

Nove Laboratorije na UDG

Studenti Univerziteta Donja Gorica će od početka školske 2017/2018 imati priliku da u oblasti prehrambene tehnologije, informacionih sistema i tehnologija kao i dizajna, praktični dio nastave obavljaju u najsavremenijim Laboratorijama.
Nove Laboratorije na UDG
Portal AnalitikaIzvor

Otvaranje novih Laboratorija na UDG je dio realizacije vizije i strategije unapređenja uslova i načina studiranja na UDG koji omogućavaju punu zapošljivost i međunarodnu uporedivost. Laboratorije su finansirane po osnovu projektnih aktivnosti i iz međunarodnih fondova.

labaratorija-prehrambena-tehnologija

Laboratorije koje će biti u funkciji nastave i istraživanja na UDG (u okviru Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju, Fakulteta za informacione sisteme i tehnologije, Politehnike i Fakulteta za dizajn i multimediju) su:

Laboratorija za analitičku hemiju, mikrobiologiju i molekularnu biologiju

Laboratorija za digitalnu forenziku i  sigurnost računarskih mreža

Laboratorija za dizajn (IdeaLab i preduzetništvo)

 

cisco-labaratroija

Kako navode profesorica Marija Vugdelić i Aleksandra Martinović, Laboratorija koja je u funkciji Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju osiguraće upoznavanje studenata s osnovnim procedurama laboratorijskog rada, savladavanje postupaka različitih analiza koje se primjenjuju za utvrđivanje kvaliteta i zdravstvene bezbjednosti hrane. Studenti će, kroz praktičnu nastavu biti u mogućnosti da izvode hemijske, mikrobiološke i molekularno-biološke analize i eksperimente, što je od neprocjenjive vrijednosti za njihov dalji stručni angažman.

Profesor Vladan Božović je istakao da studenti učestvuju u realizaciji većine projekata na fakultetu, tako stiču kompetencije iz oblasti projektnog menadžmenta što je u današnjim uslovima osnov za potencijalnu  naučnoistraživačku djelatnost. Savremeno opremljene laboratorije svakako su izuzetna prilika za naše studente da savladaju savremene metode i tehnike što je osnov za uspostavljanje sigurnog i pouzdanog sistema bezbjednosti hrane u državi.

Profesorica Ivana Ognjanović je pojasnila značaj Laboratorija koje će biti u funkciji studenata koji studiraju Fakultet za informacione sisteme i tehnologije i postdiplomske studije Cyber bezbjednost. Laboratorija za digitalnu forenziku kompanije Cellebrite, koja obuhvata aplikativni paket softevrskih rješenja, perifernih uređaja i dodataka za forenziku mobilnih uređaja.

udg-novlab

Prednosti i mogućnosti ovog rješenja su brojne: fleksibilnost i praktičnost istraživanja; podrška najširem spektru tipova podataka, zatvorenost i samostalnost okruženja za forenzički dobre procese, itd.

Laboratorija za sigurnost računarskh mreža kompanije CISCO omogućuje studentima edukaciju, testiranje i sertifikaciju po CCNA i CCNP Security programima. Cisco Certified Network Associate Security (CCNA Security) potvrđuje znanja i vještine potrebne za sigurnost Cisco mreža, uključujući razvoj bezbjednosne infrastrukture, prepoznavanje prijetnji i ranjivosti na mrežama, kao i ublažavanje bezbjednosnih pretnji.

Sertifikacioni program Cisco Certified Network Professional Security (CCNP Security) je usklađen sa ulogom Cisco Network Engineer-a koji je odgovoran za sigurnost u mrežnim uređajima, kao i za odabir, primjenu, podršku i rješavanje problema bezbjednosti u mrežnom okruženju.

Laboratorija za dizajn proizvoda na UDG uključuje discipline za grafički, modni i dizajn enterijera i u budućem periodu će njene aktivnosti biti proširene novom opremom i formiranim multidisciplinarnim timovima okupljenim oko konkretnih projektnih zadataka definisanih od strane domaćih i inostranih kompanija.

 

Portal Analitika