Društvo

Radić: Neophodna je kupovina dva helikoptera i radara

Vojska Crne Gore prije svega treba da uloži u Vazduhoplovstvo i prema aktuelnim planovima koje je podržala crnogorska Vlada potrebno je da se obezbijedi 30 miliona eura za kupovinu dva moderna helikoptera H145M. Takođe je planirana nabavka radara koji košta nekoliko desetina miliona eura. Radi se, dakle, o 50 miliona eura za nabavku helikoptera i radare, bez ulaganja u održavanje i eventualno modernizaciju postojećih „gazela“ – ocijenio je za Pobjedu vojni analitičar Aleksandar Radić.
Radić: Neophodna je kupovina dva helikoptera i radara
Portal AnalitikaIzvor

On kaže da je Crna Gora već definisala Dugoročni plan razvoja odbrane do 2025. godine s obzirom na organizaciju i činjenicu da je postala punopravna članica NATO-a.

– Do sada je učinjeno mnogo toga na unapređenju obuke posade Vazduhoplovstva Crne Gore na lakim helikopterima „gazela“. Piloti su ovladali korišćenjem uređaja za noćno letjenje, učestvovali su treći put na vježbi u Sloveniji sa dva helikoptera. Pokazali su da mogu da rade svoj posao, ali da bi ta helikopterska jedinica bila svrsishodna potrebno je da dobije helikoptere većih sposobnosti u odnosu na „gazele“ i helikopter koji uslovno može da se klasifikuje kao srednji. Prema aktuelnim planovima, koje je podržala Vlada Crne Gore, 30 miliona eura treba obezbijediti za kupovinu dva helikoptera – navodi sagovornik Pobjede. Radić ističe da ti helikopteri neće koristiti samo za namjenske vojne zadatke, nego i za podršku civilnim vlastima i stanovništvu, ali i za gašenje požara, patroliranje u akvatoriju. On dodaje da će Crna Gora kroz podršku EU dobiti jedan helikopter za policiju, koji će biti korišćen za poboljšanje kontrole granica.

Kontrola neba

Radić smatra da ozbiljan izazov predstavlja i rješavanje osmatranja vazdušnog prostora.

– Crna Gora nema ni novca ni resurse za lovački avion. Ali Crna Gora ima Vazduhoplovni operativni centar koji po sadašnjem nivou razvoja šalje radarske slike Hrvatskoj, koja je partnerska zemlja i integrisana u NATO sistem protivvazdušne odbrane. Sada kada je članica NATO-a, Crna Gora može da uđe u NATO integrisani sistem protivvazdušne odbrane, ali to će zahtijevati vrijeme i ulaganje. To su u osnovi softveri koji omogućavaju razmjenu podataka i usvajanje procedura. Crna Gora mora da kupi radar nove generacije. U ovom trenutku jedini senzor koji može da se koristi je radar sa Fruške gore, a on pripada srpskoj-crnogorskoj kontroli letjenja SMATSA – kaže Radić. On dodaje da je Dugoročnim planom razvoja odbrane definisano da se kupi jedan radar, te da je to investicija od par desetina miliona eura.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika