Zanimljivosti

Ekshumacija Salvadora Dalija radi provjere očinstva

Sud u Madridu naložio je ekshumaciju ostataka tijela slikara Salvadora Dalija, 28 godina poslije njegove smrti, kako bi se utvrdilo da li je biološki otac jedne Katalonke.
Ekshumacija Salvadora Dalija radi provjere očinstva
Portal AnalitikaIzvor

„Prvostepeni sud naložilo je ekshumaciju posmrtnih ostataka slikara Salvadora Dalija, kako bi se uzeli uzorci DNK za utvrđivanje biološkog očinstva jedne žene iz Herone u Kataloniji“, naveo je sud.

Sud koji je naveo da je neophodan uzorak DNK jer više ne postoji drugi organski ostaci za upoređivanja DNK, dodao je da se na odluku može uložiti žalba.

Poslije bogatog, burnog i ekstravagantnog života, Dali (1904-1989) je svoje posljednje godine proveo u Heroni.

Dali je bio po mnogim kritičarima „majstor nadrealizma“ i jedan od najznačajnijih umetnika 20. veka. Bavio se slikanjem, pisanjem, vajanjem, scenografijom i glumom.

Umjetnik je čitavog svog života vjerovao u svoju posebnost. Jedni su ga smatrali genijem, dok su drugi govorili o njemu kao poremećenom egocentriku, čija su djela bezvrijedna.

Mada su ga španski likovni kritičari uvijek smatrali za nadobudnog i netalentovanog šarlatana, popularnost i prodajna cijena njegovih djela neprestano su rasli. Danas, svjetski kolekcionari plaćaju milione dolara kako bi u svojoj kolekciji imali bar jednu Dalijevu sliku.

Portal Analitika