Kultura

"O kineskoj književnosti" otvara 9. festival "Odakle zovem"

Deveti međunarodni književni festival „Odakle zovem“ biće sjutra otvoren programom „O kineskoj književnosti“ na platou ispred podgoričke knjižare „Karver“ u 20 časova i 30 minuta.
"O kineskoj književnosti" otvara 9. festival "Odakle zovem"
Portal AnalitikaIzvor

Učesnici ove večeri, koja je organizovana uz podršku kompanije CRBC i u partnerstvu s Institutom „Konfucije“ su Luo Ša, Mila Zeković i Varja Đukić. Sat kasnije, tema biće predstavljena „Antologija kineske književnosti“, a od 22 časa odabrane stihove ove zbirke čitaće Luo Ša, Ren Ćin i Žang Jing.

Za drugi dan festivala od 20 sati predviđen je okrugli sto „Žensko između kontemplacije i akcije“ na kome će učestvovati Suzana Tratnik, Ana Ristović, Stanka Hrastelj i Paola Petričević, uz moderaciju Marinka Vorgića. Od 21 sat u okviru programa „Gdje se voda spaja sa drugom vodom“, poeziju čitaju: Liljana Dirjan, Ana Ristović, Stanka Hrastelj, Branko Čegec, Ljubeta Labović i Marija Dragnić, a sat kasnije nastupa Šule Jovović trio koje čine Vladimir Krnetić (truba), Šule Jovović (klavir) i Martin Đorđević (bubnjevi). Dio druge večeri biće posvećen Podgorici o kojoj će govoriti, pored ostalih, Staša Aras, Ljiljana Dirjan i Ljubeta Labović.

Konkurs „Vranac - najbolja kratka priča“ biće predsatvljen 29. juna u podrumu „Šipčanik“ kompanije „13. jul - Plantaže“ od 12 sati, a govoriće Božo Koprivica, Staša Aras i Branko Čegec.

U okviru festivala poseban segment biće posvećen romskoj književnosti i kulturi. Gošća je Hedina Tahirović-Sijerčić, a romsku poeziju čitaju Alija Žabelji i Marija Ivanova. Nastupiće i Gani Gaši na saksofonu i Naim Krasnići na klavijaturama. Gost Festivala „Odakle zovem“ 30. juna je pisac Slobodan Šnajder. Na okruglom stolu „Jugoslovenska filmska 1967“ učestvuju Božo Korpivica i Vuk Perović, a u okviru tog programa biće prikazan film Živojina Pavlovića „Kad budem mrtav i beo“.

U okviru programa „Imaginarij istorija književnosti“, biće predstavljen i portal www.poetikazemlje.me, a govoriće Božo Koprivica, Ljubeta Labović, Aleksandar Bečanović, Dragana Kršenković-Brković i Varja Đukić.

Portal Analitika