Crna hronika

Nedostaju vještine za vođenje finansijskih istraga, potrebno brže oduzimanje imovine

Ministarstvo evropskih poslova objavilo je danas nezvanični radni dokument o trenutnom stanju u oblastima poglavlja 23 i 24. “U skladu s principom transprentnosti i otvorenosti pregovaračkog procesa, a nakon konsultacija s Evropskom komisijom, Ministarstvo evropskih poslova objavilo nezvanični radni dokument o trenutnom stanju u oblastima poglavlja 23 i 24”, navode iz Ministasrtva. U dokumentu se konstatuje nedostatak vještina za vođenje finansijskih istraga u policiji i tužilaštvu. al i napominje da je potrebno da se poboljša bilans ostvarenih rezultata kada je riječ o privremenom i trajnom oduzimanju imovine.
Nedostaju vještine za vođenje finansijskih istraga, potrebno brže oduzimanje imovine
Portal AnalitikaIzvor

Poboljšana saradnja između Specijalnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja doprinijela je boljim rezultatima u ovoj oblasti. Uprkos određenom napretku, finansijske istrage se i dalje ne pokreću sistematično u slučajevima korupcije.

“ Nedostatak vještina za vođenje finansijskih istraga u policiji i tužilaštvu treba kao prioritet rješavati kroz posebno usmjerenu specijalizovanu dugoročnu obuku. Početni bilans ostvarenih rezultata za istrage, krivično gonjenje i konačne presude u slučajevima korupcije na visokom nivou uspostavljen je tokom 2016. ali sada treba dodatno da se konsoliduje. Nakon prve konačne i pravosnažne presude u slučaju korupcije na visokom nivou u februaru 2016. (slučaj ,,Košljun”), donijeto je još 14 konačnih i pravosnažnih presuda tokom iste godine na osnovu sporazuma o priznanju krivice zaključenih s 8 fizičkih i 4 pravna lica. Kazne zatvora koje je sud do sada izrekao nakon zaključivanja sporazuma o priznanju krivice variraju od 6 mjeseci do 3 godine i 8 mjeseci. Presudama donesenim u ovim predmetima predviđa se i povraćaj imovine ili 10 plaćanje finansijske nadoknade oštećenim opštinama u ukupnom iznosu od više od 23 miliona eura”, piše u Radnom dokumentu.

Među osuđenima u ovim predmetima je i nekadašnji predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore, ali još nije počeo sa služenjem svoje zatvorske kazne. Sud treba da ispita još 4 sporazuma o priznanju krivice koji su zaključeni sa dva fizička i jednim pravnim licem.

U decembru 2016. je donijeta konačna presuda i za slučaj ,,Zavala” kojom se izriču kazne zatvora koje variraju od jedne godine do dvije godine i šest mjeseci za deset optuženih lica, uključujući bivšeg gradonačelnika Budve. Podnijete su optužnice u deset drugih predmeta protiv više optuženih. Suđenje je trenutno u toku u dva slučaja korupcije na visokom nivou. U prvom kvartalu 2017. prvostepeno su osuđeni gradonačelnici opština Bar i Plav.

“Bivši gradonačelnik Nikšića je oslobođen optužbi u dva slučaja. Do sada je služenje zatvorske kazne počelo 6 lica osuđenih u slučajevima korupcije na visokom nivou 2016. Zapljena imovine u vrijednosti od 673.327 eura je naložena po prvi put u dva slučaja korupcije na visokom nivou. Međutim, treba značajno da se poboljša bilans ostvarenih rezultata kada je riječ o privremenom i trajnom oduzimanju imovine. U toku su finansijske istrage protiv 72 lica u vezi jednog od slučajeva korupcije na visokom nivou”, zaključuje se u dokumentu.

Portal Analitika