Svijet

Radnici Folksvagena u Slovačkoj se izborili za prosječnu platu od 1.954 eura

Fabrika Folksvagena u Bratislavi obnovila je proizvodnju, pošto su radnici pristali da okončaju štrajk nakon šest dana, kada im je rukovodstvo ponudilo povećanje prosječne plate na 1.954 eura, a radnicima koji tek počinju i jednokratnu isplatu 500 eura.
Radnici Folksvagena u Slovačkoj se izborili za prosječnu platu od 1.954 eura
Portal AnalitikaIzvor

Istorijski prvi štrajk u fabrici u kojoj je prosječna plata dvostruko veća nego što je prosjek za Slovačku, započeo je zato što su radnici tražili da koncern Folksvagen u toj svojoj uspješnoj i profitabilnoj fabrici polako počne da približava plate njemačkim. 

Sindikati su tražili za radnike povećanje plata za 16 odsto, dok je fabrika nudila povišice od devet odsto, što su radnici odbili i od srijede su svoje smjene presjedjeli ispred kapija fabrike, a preko vikenda su ostali kod kuće.

"Duge godine spadamo u najbolje fabrike Folksvagena. Uprkos tome, za isti rad dobijamo znatno niže plate nego u Njemačkoj. Ako radnici u jednom od najprosperitetnijih slovačkih preduzeća ne budu tražili odgovarajuće plate, u Slovačkoj se nikada neće zarađivati dobro", saopštili su sindikati i zatražili za štrajk podršku vlade i dobili je od premijera Roberta Fica. 

Folksvagen i štrajkači su na kraju sinoć našli kompromis na povećanju zarade za više od četiri odsto u junu, a zatim isto toliko i u januaru 2018. godine i novembru i takođe da veći broj radnika počinje zaposlenje sa većom platom od početničkih oko 740 eura. 

"Uspjeli smo da dogovorimo povećanje zarada do novembra 2018. godine za 14,2 odsto. Istovremeno sa julskom platom svi zaposleni dobiće jednokratno po 500 eura", kazao je slovačkim medijima šef sindikata u Folksvagenu u Bratislavi Zoroslav Smolinski. 

Na prvi pogled nelogični štrajk u fabrici gdje radnici imaju privilegovane plate i uslove dio je šireg problema, prisutnog i u Češkoj, da su obje privrede došle do granice na tržištu rada da ukoliko osjetno ne povećaju plate nađu uopšte radnike. 

Češkoj privredi nedostaje skoro 150.000 radnika, Slovačkoj preko 14.000, a preduzeća ne uspjevaju da pokriju potrebe ni zapošljavajući ukrajinske, srpske ili rumunske gastarbajtere preko posredničkih, često sumnjivih agencija. 

"Plate su tu relativno visoke ako uporedimo sa slovačkim prosjekom. Za mene je pitanje čovjeka koji stoji pored fabričke trake u Folksvagenu opravdano. Ako je to preduzeće koje ima najviši kvalitet, visoku produktivnost rada zašto da taj čovjek u Bratislavi ima polovinu ili i za dve trećine manju platu nego isti radnik koji radi u Njemačkoj", kazao je povodom štrajka slovački premijer Fico.

Portal Analitika