Kultura

Barski ljetopis: Žene kao centralne figure četiri dana festivala

Predstava „Penelopijada“ biće večeras igrana na sceni u Starom Baru od 21 čas i 30 minuta, u okviru programa 30. Barskog ljetopisa.
Barski ljetopis: Žene kao centralne figure četiri dana festivala
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj komad Margaret Atvud režirala je Dragana Varagić, u ovoj koprodukciji Centra za kulturu Tivat i April Production iz Toronta. Uloge tumače: Dubravka Drakić, Tanja Bošković , Ivana Mrvaljević, Branka Femić, Kristina Stevović, Karmen Bardak, Smiljana Martinović, Jelena Simić i Vesna Vujošević-Labović.

- Za mene je Penelopa savremena žena, koja je vladala Itakom 20 godina i napravila je mnogo boljom nego što je ikad bila. Ona je i majka koja ima sina tinejdžera, i muža koji nikad nije kod kuće, a opstanak zavisi od nje. A onda je u trenutku koji je obećavao da će doneti razrešenje napravila grešku. Veliku. Zanima me taj trenutak slabosti koji nije zbog pritiska i nevolje, već nade da će neko drugi doneti razrešenje. Baš zbog vremena u kome živimo mene ne zanima samo situacija koja je jača od nje i limitiranost njenog izbora, mene zanima i njena lična odgovornost - kazala je Varagić o predstavi.

U okviru Pratećeg programa večeras će se održati drugo Javno čitanje sa ličnostima iz Bara u okviru koga će se, u Knjaževoj bašti od 22 časova i 30 minuta čitanjem poezije predstaviti pjesnički par Miroslav Jovanović Timotijev i Milica Vukmanović-Jovanović.

„Penelopijada“ je jedna od jedanaest komada iz takmičarske selekcije ovogodišnjeg festivala.

Vikend na Barskom ljetopisu protekao je u gostovanju dvije posebne umjetnice. Sopran Vjera Miranović-Mikić nastupila je u subotu uz korepeticiju pijaniste Oleksija Molčanova. Mocartove i Pučinijeve arije, solo pjesme Čajkovskog, Prebande, Berse i Di Kapue, samo su neke od kompozicija kojima je Miranović-Mikić još jednom pokazala snagu i ljepotu svog glasa, zbog čega je njeno ime već decenijama prepoznato i u svijetu.

- Meni je čast da nastupam na jubilarnom Barskom ljetopisu. Ja sam tu od samog početka, pet puta sam nastupala, što znači - svake šeste godine. Posebno me inspiriše ova sala koja je fantastično akustična, i zaista mi je veliko zadovoljstvo što sam večeras ovdje. Imala sam svojevremeno zadovoljstvo da pjevam na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu – navela je ona.

Pored svjetskih scena na kojima je nastupila, uloga koje je ostvarila, dobijenih priznanja, želja joj je da ponovo pjeva Pučinijevu „Tosku“, ali u Podgorici.

2606mikic

Književno veče hrvatske autorke Marine Vujčić sinoć je održano ispred Dvorca kralja Nikole i tom prilikom promovisan njen izuzetno popularan roman „Susjed“. Bilo je to njeno prvo predstavljanje u Baru, a moderator je bio profesor filozofije Vladimir Vujošević.

- Meni se čini da je roman „Susjed“ stekao popularnost zato što su mnogi u njemu prepoznali. To je roman o samoći, iako su ga neki kritičari bili skloni proglasiti ljubavnim romanom. Po meni je to više roman o nedostatku ljubavi - kazala je autorka.

Dok je stvarala roman, kaže da je prvi put u životu imala osjećaj kao da je ona „samo medij koji treba da zapiše nečiju priču“, da je kroz pisanje slijedila je svoju junakinju. Takođe smatra da je pisanje stvar discipline, potkrepljujući to činjenicom da je prvi roman uspjela da završi onda kada je odlučila da mora da piše po dvije stranice dnevno.

- Pisanje nije mučenje, nije težak rad, ali jeste stvar discipline. To je samotnjački posao, jer u njemu ste sami, sa svim svojim nesigurnostima. Ja sam, recimo, shvatila da sam pisac tek kad sam napisala „muški roman“. Znate, u Hrvatskoj postoji problem kod knjiga koje stvaraju žene - one se po automatizmu svrstavaju u tzv. „ženska pisma“, što bi onda značilo da je književnost svojstvena samo muškarcima. Tako je roman „A sada je Božo krenuo iz početka“ nastao iz inata, iz želje da kritici oduzmem mogućnost da knjigu ocijeni kao „žensko pismo“, a široj publici da je čita kao autobiografiju - kazala je Vujčić.

2606vujcic

Sjutra će se na njenom mjestu od 21 čas predstaviti barski autori Slavica Milošević i Srđan Leković. Sat kasnije će u sali Dvorca koncert prirediti sopran Aleksandra Vojvodić-Jovović.

U okviru pratećeg programa, plažna biblioteka na Topolici otvorena je svakog dana od 16 do 18 časova. Večeras će na Ljetnjoj pozornici u Starom Baru od 20 časova i 30 minuta biti izvedena prva predstava za djecu namijenjena mališanima starijim od šest godina. U produkciji Dramskog edukativnog studija „Scena“, a u režiji Kristine Obradović i Vesne Vujošević-Labović biće izveden „Slučaj svjetlucave olovke“. Ulaz na predstavu je besplatan.

Foto: Barski ljetopis/Petović

Portal Analitika