Svijet

Rusija: Rušićemo avione koji prelete Eufrat

Letjelice SAD i zapadnih saveznika ne prelijeću rijeku Eufrat i sve dok je tako ne postoji opasnost od globalnog sukoba u Siriji, navode vojni analitičari.
Rusija: Rušićemo avione koji prelete Eufrat
Portal AnalitikaIzvor

Zvanični Vašington razmatra mogući odgovor na odluku Moskve o suspendovanju memoranduma za izbjegavanje incidenata na nebu iznad Sirije. 

Rusko Ministarstvo odbrane upozorilo je Amerikance da će im obarati avione ukoliko budu letjeli preko Eufrata, a direktni povod za to bilo je rušenje aviona "Su-22" sirijske vojske iznad Rake. 

Memorandum je bio čvrsta garancija da do direktnog sukoba dvije supersile na nebu iznad Sirije neće doći. 

Sada, kada je ova brana uklonjena, sve izgleda drugačije. U javnosti se govori o riziku od njihovog međusobnog rata, pa čak i o opasnosti od nuklearnog rata. 

Ali, za sada, događaji na terenu otkrivaju ipak nešto drugo. 

Prema izvještajima ruskih medija, nakon suspendovanja memoranduma, avioni koalicije predvođene SAD ne prelaze vazdušnu liniju iza koje djeluju ruski sistemi protivvazdušne odbrane. 

Rusko Ministarstvo odbrane nedavno je poručilo Vašingtonu da će vazdušna odbrana Rusije pratiti avione i dronove zapadno od Eufrata u Siriji, zbog toga što Amerikanci "ispituju granice ruskog strpljenja" i potcjenjuju vojnu moć Moskve.

 

Portal Analitika