Društvo

Ovo su osjetljiva područja gdje je potrebno veće prečišćavanje vode

Vlada Crne Gore donijela je Odluku kojom se čitava južna Crna Gora definiše kao vodno osjetljivo područje. Odlukom se radi zaštite životne sredine određuju osjetljiva područja na vodnom području Dunavskog i Jadranskog sliva na teritoriji Crne Gore na kojima je neophodan veći nivo prečišćavanja otpadnih voda do dostizanja propisanog kvaliteta voda.
Ovo su osjetljiva područja gdje je potrebno veće prečišćavanje vode
Portal AnalitikaIzvor

Osjetljiva područja na vodnom području Dunavskog i Jadranskog sliva su područja koja su eutrofna ili podložna eutrofikaciji, područja namijenjena zahvatanju vode za piće i druga zaštićena područja. Vodno područje Dunavskog sliva je u cjelini sliv osjetljivog područja.

mapa“Osjetljiva područja na vodnom području Jadranskog sliva su: rijeka Zeta sa pritokama i akumulacije: Liverovići, Krupac, Vrtac i Slano; Kapetanovo jezero i rijeka Morača sa pritokama; sliv Skadarskog jezera sa pritokama osim Morače; sliv rijeke Bojane; i sliv vodotoka koji se direktno ulivaju u Jadransko more, osim rijeke Bojane, uključujući: - akumulaciju Grahovo, područja namijenjena zahvatanju vode za piće, područje Nacionalnog parka Lovćen i rezervat prirode Solila, - Bokokotorski zaliv, i - priobalne morske vode do granične linije od koje se mjeri širina teritorijalnih voda”, navodi se u Odluci.
Portal Analitika