Politika

Vlahović: Rogozinova izjava treba da zabrine srpsko rukovodstvo

Nekadašnji šef crnogorske diplomatije Miodrag Vlahović reagovao je na izjavu potpredsjednika Vlade Rusije Dmitrija Rogozina, koji je u intervjuu za Sputnjik, između ostalog, poručio da je "crnogorska tema" prvo srpski pa onda problem Rusije.
Vlahović: Rogozinova izjava treba da zabrine srpsko rukovodstvo
Portal AnalitikaIzvor

Rječnik Rogozina, smatra Vlahović, predstavlja problem po sebi, nezavisno od sadržaja ideja i poruka.

"To je jednostavno nevaspitano i nekulturno i, kao takvo, vrijedno samo žaljenja. Što se sadržine tiče, izgleda da g. Rogozin nikad u životu nije srio Crnogorca koji voli i poštuje Crnu Goru. Kao da su mu sagovornici na teme - u kojima mu se od Crne Gore pričinjava nekakva srpska Ukrajina - bili sve sami ostrašćeni i zadrti velikosrpski nacionalisti, iz naših krajeva, ili iz Srbije.

Osnovna teza Rogozina je naopaka, postavljena naglavačke: Crna Gora i njena strateška orijentacija, potvrđena ovih dana našim članstvom u Alijansi, nije uperena protiv Rusije, nego protiv Srbije?! Mada, ovaj ruski zvaničnik nadalje objašnjava da je sve što je srpsko, samim tim i rusko - pa i problemi, sa i bez znaka navoda", navodi Vlahović.

Kako dodaje, radi se o klasičnoj zamjeni teza i jeftinom triku.

"Crnogorsko članstvo u NATO je okrenuto crnogorskoj bezbjednosti i dugoročnoj stabilnosti.

Rogozinova interesantna interpretacija nas navodi na zaključak da ova i ovakve izjave ruskih prijatelja treba prije svega da zabrinu Srbiju - jer su, zapravo, poruka srpskom rukovodstvu - vi ste naši, sviđalo vam se to ili ne.

Crna Gora je odabrala svoj put. Dobro je rekao predsjednik Vujanović prekjuče u Beogradu: nama ne smeta neutralnost Srbije! Svako neka samostalno bira svoj put. Prošla su vremena da Crnogorci brinu tuđe brige i da se žrtvuju za tuđe interese. A crnogorsko prijateljstvo prema Rusiji će preživjeti sve rogozine", naveo je Vlahović.

Antena M

Portal Analitika