Društvo

Janović i Kovačević potpisali Memorandum o saradnji: Besplatni sportski pregledi

Sportski zdravstveni pregledi za dječake i djevojčice koji se bave sportom, a registrovani su u crnogorskim klubovima i savezima, biće ubuduće besplatni u Dječijoj bolnici u Podgorici. To je izmedju ostalog precizirano Memorandumom o saradnji koji su potpisali ministar sporta Nikola Janović i direktorica Kliničkog centra Crne Gore Zorica Kovačević i to u prisustvu velikog broja djece, naših najlmadjih vaterpolista iz Podgorice i košarkašica iz Herceg Novog, i njihovih roditelja.
Janović i Kovačević potpisali Memorandum o saradnji: Besplatni sportski pregledi
Portal AnalitikaIzvor

„Danas okrećemo jedan novi list u zdravstvenoj zastiti naših sportista i krećemo od najmladjih“ – poručio je nakon potpisivanja memoranduma ministar Janović, ističući da  zdravstvena zaštita naših sportista nije na adekvatnom nivou.  Od formiranja Ministarstva sporta susrijećemo se kako  je rekao,  sa čestim pritužbama roditelja da su pregledi preskupi, a samim tim uz članarine u klubovima predstavljaju veliki udar na njihove kućne budžete. „Sa druge strane upravo iz tog razloga imamo dosta sportista koji nikada nijesu ni uradili pravi sportski pregled. Zato  potpisivanjem Memoranduma o saradnji izmedju Ministarstva sporta i Kliničkog centra Crne Gore krećemo u jedan vrijedan projekat, a to je da će sportski pregledi za svu našu djecu koja se bave sportom biti besplatni“.

 Djecu će, objasnio je ministar, na jednom mjestu, pregledati dječiji kardiolog, dječiji pulmolog, dječiji endokrinolog i dječiji ortoped, što će roditeljima omogućiti kvalitetan uvid u zdravstveno stanje njihovog djeteta, dok će djeca sa druge strane  znati da li su sposobna da se bave odredjenim sportom.  Na taj način preveniraće se  eventualne zdravstveno incidentne situacije na terenu- naglasio je ministar Janović i najavio da ćemo sve to  u narednom periodu zaokružiti  kroz normativni i institucionalni okvir, jer se u Ministarstvu sporta već  uveliko razmišlja o osnivanju Dijagnostičkog centra za sve naše sportiste.  „Razgovarao sam i sa direktoricom Kovačević i ministrom Hrapovićem na tu temu“ kazao je Janović i zaključio da  „ulaganjem u najmlađe ulažemo u budućnost ove države i zbog čega će Ministarstvo sporta opredijeliti 150. 000 eura za opremanje odjeljenja intezivne njege Dječije bolnicu najsavremenijom opremom“

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Zorica Kovačević saopštila je u ime te zdravstvene ustanove, da im je velika čast da budu podrska Ministartsvu sporta i Vladi Crne Gore, da do osnivanja Dijagnostičkog centra, u neradnom periodu organizuju besplatne sistematske  preglede za svu našu djecu i time kako je kazala „uradimo pravu stvar“.

 „ Naša je čast da budemo vikendom sa djecom i njihovim roditeljima. Insititut za bolesti djece je  vrlo posvećena zdravstvena ustanova koja liječi djecu iz čitave Crne Gore , a danas ste čuli jos jedan lijep gest čovjeka, sportiste i roditelja, koji je iz budzeta ministarstva opredijelio 150. 000 eura kako bismo nabavili savremenu opremu za intezivnu njegu, koji razumije probleme u državi, jer su ta sredstva mogla naći i drugu namjenu“ – poručila je direktorica Kliničkog centra i čestitala ministru sporta i ministarstvu što su u Kliničkom centru, Institutu za bolesti djece prepoznali institucije koje mogu da iznesu taj posao. „Insitut za bolesti djece raspolaže sa specijalistima i subspecijalistima koji te preglede mogu da odrade na vrlo siguran i kvalitetan način i da poručim roditeljima da ne sumnjaju u Institut za bolesti djece koji te preglede može da odradi strogo profesionalno u  skladu sa standardima koji važe za tu vrstu pregleda“ – ocijenila je Kovačević.

 „Mi te specijaliste imamo u Institutu za bolesti djece, imamo njihovo raspoloženje da rade subotom i nedjeljom i imamo mogucnosti da sa Ministarstvom sporta krenemo u rješavanje tog pitanja na pravi i to zakonski način, tako što ćemo zaokružiti tu priču  osnivanjem Dijagnostičkog centra kroz izradu novog Zakona o sportu.“- zaključila je direktorica KCCG.

Direktorica Instituta za bolesti djece dr Sonja Milašinović zahvalila se  ministru Janoviću i zaposlenima u  Ministarstvu sporta Crne Gore,  na jednom kako je ocijenila „izuzetno vrijednom poklonu“. 150. 000 eura koliko će Dječija bolnica dobiti od Ministarstva sporta namijeniće tehničkom poboljšavanju uslova rada u jedinici intezivne njege.

„Jedinica intezivne njege je vitalni segment Instituta za bolesti djece. To je segment u kojem se djeca  nažalost nerijetko nalaze na tankoj granici izmedju života i smrti . Poboljšavanjem tehničkih uslova, naša djeca koja su sticajem okolnosti u takvoj situaciji, dobijaju veće i praktične i teorijske šanse za srećno okončanje njihovog liječenja“- poručila je direktorica Dječije bolnice i precizirala da će od tog novca  kupiti osam bolničkih kreveta različitih dimenzija i šest aparata za mehaničku ventilaciju: „ Ovo je primjer koji ilustruje šta znači imati sportsko srce, društvenu odgovornost plemenitost i humanost“ – saopštila je dr Milašinović.

„Današnje i buduće organizovanje pregleda na subspecijalističkom nivou ima apsolutni smisao. Radi ilustracije, od petnaestoro djece koje sam ja jutros pregledala dvoje ima razvojni poremećaj kičme u smislu skolioze. Vidjećemo šta će biti s ostalih četrdesetak“- kazala je direktorica Dječije bolnice, zaključujući da je  Institut za bolesti djece raspoložen da sa pokroviteljima i prijateljima sporta učini sve da naš sportski podmladak bude u zadovoljavajućem zdravstvenom stanju i da na neki način budu  kolijevka  budućih crnogorskih  sportskih asova.

Danas su organizovani besplatni sportski pregledi dječaka i djevojčica Vaterpolo akademije iz Podgorice, a u saradnji sa Košarkaškim savezom na pregled je došlo i 20 djevojčica ženskog košarkaškog kluba "Primorje" iz Herceg Novog, uzrasta od 9-12 godina.

Portal Analitika