Fudbal

Novi udar na Ruse: Cio tim dopingovan na SP 2014?!

Neko će reći da je u pitanju novi udar na Ruse, a neko da je u pitanju nastavak razotkrivanja najveće sportske prevare u protekloj deceniji.
Novi udar na Ruse: Cio tim dopingovan na SP 2014?!
Portal AnalitikaIzvor

Rusi se na Svjetskom prvenstvu 2014. godine nisu proslavili. Oni su takmičenje završili poslije učešća u grupi H, gdje su odigrali neriješeno sa Alžirom (1:1) i Južnom Korejom (1:1), a poraženi su od Belgije (0:1).

Zbog navodnog organizovanog dopinga uz pomoć države ruski sportisti već trpe sankcije, a mnogo atletičara nije učestvovalo na Olimpijskim igrama u Riju 2016. Kako god da bude nema sumnje da će novi skandal vezan za ruske sportiste imati neke posljedice.

Britanski „Mail on Sunday“ objavio je da Svjetska fudbalska federacija (FIFA) vodi istragu o tome da li je cio ruski fudbalski tim bio dopingovan tokom Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine.

Rusija je, inače, trenutno domaćin Kupa konfederacija, i poslije jučerašnjeg poraza od Meksika (2:1) završila je učešće, a nekoliko igrača iz tog tima igralo je i na posljednjem Mondijalu, a to su Igor Akinfejev, Denis Glušakov, Maksim Kanunikov, Aleksandr Semedov i Jurij Žirkov.

FIFA, navodno ima podatke o “nepravilnostima u uzorcima urina” za 23 fudbalera Rusije sa SP 2014. godine, kao i za još 11 drugih ruskih fudbalera koji su testirani u različitim prilikama.

Sumnja se da su i fudbaleri bili dio navodnog “nacionalnog programa”, u kojem su stotine elitnih ruskih sportista koristili razne “šeme za varanje” uz asistenciju ili znanje ruskih državnih sportskih institucija.

Čitav sličaj dolazi i do predsjednika Vladimira Putina, a Rusi su, po saznanjima Engleza, uništili dobar dio dokaza.

I posebno im je zasmetala srdačnost Đanija Infantina, predsjednika FIFA i Putina, na utakmicama s početka Kupa konfederacija gdje se smiju u svečanoj loži.

Naravno, sada mnogi dovode u pitanje kredibilitet Rusije i postavljaju pitanje da li je podobna da i dalje ostane organizator Svjetskog prvenstva, koji se naredne godine igra u toj zemlji.

“Mail on Sunday” ide toliko daleko da u tekstu piše kako su dva iskusna antidoping činovnika Vjačeslav Sinev i Nikita Kamaev “misteriozno preminuli” tokom prošle godine.

B92

Portal Analitika