Društvo

Ambasada SR Njemačke poklonila Glavnom gradu simbol Berlina

U oviru kulturne manifestacije „Dani Njemačke”, koja se u petak i subotu u organizaciji Ambasade SR Njemačke i Glavnog grada Podgorice održavala na Trgu nezavisnosti, ambasador Hans Günther Mattern uručio je gradonačelniku Slavoljubu Stijepoviću skulpturu mede Badija koja simboliše Berlin i SR Njemačku.
Ambasada SR Njemačke poklonila Glavnom gradu simbol Berlina
Portal AnalitikaIzvor

Izražavajući zadovoljstvo što je naš grad prepoznat kao dostojan domaćin simbola pomirenja i tolerancije, koje su univerzalne vrijednosti savremenog društva, gradonačelnik Stijepović je podsjetio da je Podgorica grad vrlo bogate kulturne baštine, ali i vrlo razvijenih kulturnih sadržaja.

„Brojni arheološki lokaliteti i drugi kulturno–istorijski spomenici svjedoče o raznim kulturama, narodima i civilizacijama i kulturnom prožimanju na prostoru našeg grada. Njegova posebnost i kvalitet je u tome što baštini nezamjenjivu vrijednost  - multikulturalnost, odnosno suživot različitosti“, istakao je Stijepović.

Ističući da će u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta građani Glavnig grada i gosti imati priliku da uživaju u predstavljanju njemačke vrijednosti, gradonačelnik je naglasio da Crna Gora i Njemačka već dug imaju dobre i snažne političke i ekonomske odnose i kulturne veze.

On je podsjetio da je Njemačka bila pouzdan partner Crne Gore na njenom putu ka punopravnom članstvu u NATO, kao i da tu praksu nastavlja i kada je u pitanju pridruživanje naše države Evropskoj uniji.

„Zato očekujemo da kroz podršku ovoj manifestaciji, koja će nesumnjivo dobiti tradicionalni karakter, na pravi način promovišemo kulturne vrijednosti Njemačke, njen narod i jezik“, zaključio je on.

Ambasador  Mattern je izrazio čast i zadovoljstvo što su „Dani Njemačke“ organizovani upravo na centralnom gradskom trgu.

On je istakao da je ova manifestacija ne samo prilika da se promoviše kultura i jezik Njemačke, već je i svojsevrstan izraz zahvalnosti prema narodu Crne Gore.

Portal Analitika