Društvo

Od sjutra besplatni sportski pregledi za najmlađe

U Dječijoj bolnici, sportski zdravstveni pregledi za djecu koja se bave sportom, a registrovani su u klubovima i savezima, od sjutra će biti besplatni.
Od sjutra besplatni  sportski pregledi za najmlađe
Portal AnalitikaIzvor

 

"Sve je to rezultat intezivnih pregovora na liniji Ministarstvo sporta - Klinički centar - Dječija bolnica, koji su u minulom periodu, dogovarali najbolji model koji bi djeci koja se bave sportom obezbijedio adekvatne sistematske sportske zdravstvene i to, besplatne preglede, uključujući laboratorijske analize, dječijeg ortopeda, dječijeg kardiologa, dječijeg pulmologa... Na taj smo način rasteretili i roditelje, jer cijena tih pregleda dostiže i više od 50 eura, zavisno od ustanove i obima pregleda, što je uz mjesečne članarine u klubovima, veliki udar na njihove kućne budžete", poručuju iz tog resora. 

 

Imajući u vidu da je Klinički centar, jedini u mogućnosti da pruži sistematske preglede te vrste, Ministarstvo sporta će sa Kliničkim centrom potpisati Memorandum o saradnji, kojim će po kategorijama prepoznati registrovanu djecu koju klubovi i savezi šalju na takmičenja i na taj način im omogućiti besplatne sportske preglede.

 

"Cilj Ministarstva sporta jeste da unaprijedi zdravstvenu zaštitu sportista i to počev od najmlađih, zbog čega ćemo iz budžeta ministarstva, Kliničkom centru opredijeliti 150.000 eura za opremanje dječije intezivne njege najsavremenijom opremom što će i povećati kapacitete Dječije bolnice", navode u saopštenju. 

 

Na temelju toga, ministar sporta Nikola Janović i direktorica KC-a Zorica Kovačević, potpisaće sjutra pomenuti Memorandum o saradnji u direktorijumu Dječije bolnice u Podgorici.

 

"Za sjutra smo organizovali sportske preglede dječaka i djevojčica Vaterpolo akademije iz Podgorice, a u saradnji sa Košarkaškim savezom na pregled dolazi i 20 djevojčica ženskog košarkaškog kluba "Primorje" iz Herceg Novog, uzrasta od 9-12 godina". dodaju iz Ministarstva sporta. 

Portal Analitika