Društvo

Radionica na temu energetske efikasnosti održana u srednoj građevinsko – geodetskoj školi

Implementacija druge faze projekta Program energetske efikasnosti u javnim zgradama je u toku i trenutno se sprovodi tenderski postupak za izbor izvođača radova na primjeni mjera energetske efikasnosti u Gimnaziji „Slobodan Škerović“, JU Centar za obrazovanje i osposobljavanje „1. Jun“ i JU Zavod za školovanje i profesionalnu rehabilitaciju djece i omladine „Podgorica“ u Podgorici.
Radionica na temu energetske efikasnosti održana u srednoj građevinsko – geodetskoj školi
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode iz Ministarstva ekonomije u narednom periodu su planirani radovi na Domu za stare u Risnu, Zavodu "Komanski most", kao i odabranim administrativnim objektima i obrazovnim ustanovama.

''Jedna od 27 škola koja je u okviru ovog programa obuhvaćena primjenom mjera energetske efikasnosti bila je i srednja građevinsko – geodetska škola „Inž. Marko Radević“ u Podgorici. „U cilju podizanja svijesti krajnjih korisnika, koji će primjenjivati mjere energetske efikasnosti, kako privatno, tako i u poslovnom životu, jer je riječ o školi koja treba da iznjedri buduće tehničare, građevinske inženjere i arhitekte, izabrali smo da u ovoj školi organizujemo kreativnu radionicu pod nazivom Energetska efikasnost u zgradama“, kazao je generalni direktor za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije Marko Radulović'', navodi se u saopštenju.

kako se dodaje radionica je organizovana tokom protekle nedjelje u okviru dana Podgorickog kulturnog ljeta u saradnji sa Ambasadom Republike Njemačke, a nosilac je bio umjetnički kolektiv Tape That iz Berlina.

Direktor građevinsko-geodetske škole „inž. Marko Radević” Dragan Miranović kazao je da je ovoj školi i njenim učenicima veliko zadovoljstvo i privilegija da učestvuju u radionici na temu energetske efikasnosti u zgradama poput ove.

„Mi smo škola koja jedina u Crnoj Gori obrazuje kadar ove struke. Ovdje možete naći učenike – arhitektonske tehničare, dizajnere enterijera, građevinke tehničare za visoku gradnju. Sve su to budući inženjeri kojima je jako značajno da dobiju što više informacija na temu energetske efikasnosti“, kazao je Miranović.

Učenik ove srednje škole Momčilo Hadžiristić kazao je da je, predavanje o energetskoj efikasnosti bilo izuzetno korisno, a da su posebno bili interesantni umjetnici iz Njemačke koji prave umjetnost pomoću ljepljive trake.

„S toga smo i mi danas imali priliku da pokušamo da napravimo takve radove, dosta smo naučili, bilo je to jedno lijepo druženje“, kazao je Hadžiristić.

Program energetske efikasnosti u javnim zgradama – faze I i II implementira Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Upravom za imovinu, a obuhvata primjenu mjera energetske efikasnosti u odabranim obrazovnim i socijalnim ustanovama i administrativnim objektima. 

''Za implementaciju programa obezbijeđena su sredstva iz kredita od KfW banke u vrijednosti od 31,5 mil EUR (11,5 mil EUR za fazu I i 20 mil EUR za fazu II) i donacija u vrijednosti od 4,683 mil EUR (1,94 mil EUR za fazu I i 2,743 mil EUR za fazu II). U okviru prve faze programa, koja je trajala od januara 2012. godine do decembra 2015. godine, izvršena je primjena mjera energetske efikasnosti na 20 osnovnih i srednjih škola i jednom studentskom domu. Implementacija druge faze programa je u toku i njen završetak je planiran za 2020. godinu'', zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika