Politika

Vujanović: Ne miješamo se u neutralnost Srbije

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je na poziv Aleksandra Vučića, prisustvovao prijemu koji je organizovao 23. juna povodom preuzimanja dužnosti Predsjednika Republike Srbije.
Vujanović: Ne miješamo se u neutralnost Srbije
Portal AnalitikaIzvor

 
Vujanović je nakon razgovora sa Vučićem rekao da moramju afirmisati zajedničke projekte, prije svega u oblasti putne infrastrukture i korišćenja zajedničkih energetskih kapaciteta koji su velika šansa razvoja ekonomije i velika šansa boljeg i kvalitetnijeg ekonomskog ambijenta i većeg standarda naših građana. "Konstatovali smo da to treba da radimo kroz zajedničke aktivnosti, da treba da koristimo Berlinski proces i sve ono što nude fondovi EU i članice EU i da je to najbolji model da se, u uslovima osjetljivih političkih odnosa, fokusiranjem na ekonomiju olakšavaju rješavanja političkih pitanja. Između Crne Gore i Srbije takvih otvorenih političkih pitanja nema. Mislim da je otvoren prostor za saradnju i izvjesna je odlučnost obje države da se posvete korišćenju tog prostora za zajedničko dobro svih građana dvije države'', kazao je Vujanović.

 
Na pitanje novinara da li će ulazak Crne Gore u nato imati značaj za Srbiju, te da li će srbija iz njegove perspektive više biti usmjerena za saradnju takođe sa NATO-m, Vujanović je kazao da moraju u okviru prijateljskih odnosa, i prijateljski doživljavamo naše razlike. "Dakle, u bezbjednosnoj strukturi Crna Gora je dio NATO integracija. To je bio naš strateški cilj, strateški interes, ostvarenje vrijedne potrebe Crne Gore i Srbija to razumije kao unutrašnje pitanje Crne Gore, ne miješajući se u njega, kao što i Crna Gora razumije neutralnost Srbije, doživljavajući to kao stvar suvereniteta i onoga što je potreba Srbije. Dakle, i u razlikama koje treba da razumijemo i koje treba da tretiramo kao potrebu poštovanja  jedni drugih, ne nalazimo da se može tražiti bilo kakva sjenka naših odnosa. Srbija će prema NATO-u i saradnji sa NATO-m, voditi politiku koja je u najboljem interesu njenih građana'', kazao je Vujanović.

Portal Analitika