Društvo

Delegacija centarlne Vlade Šangaja u posjeti Glavnom gradu

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović i predsjednik Skupštine Glavnog grada dr Đorđe Suhih, sa saradnicima, sastali su sa delegacijom Centralne Vlade Šangaja koju je predvodila Zong Ming, zamjenica generalnog sekretara grada Šangaj.
Delegacija centarlne Vlade Šangaja u posjeti Glavnom gradu
Portal AnalitikaIzvor

Konstatujući da Crna Gora i NR Kina imaju tradicionalno dobre ekonomske i političke odnose, Gradonačelnik je istakao da je od sticanja nezavisnosti do danas saradnja između ove dvije države napredovala u gotovo svim oblastima. „Za deset godina naši odnosi su unaprijeđeni i intenzivirani  u oblasti političke, ekonomske, kulturne, naučne, infrastrukturne, tehnološke saradnje, pa i saradnje između lokalnih zajednica u Kini i Crnoj Gori” – naglasio je Stijepović.

Gradonačelnik je, ističući da grad Šangaj predstavlja centar ekonomije NR Kine i simbol njenog ekonomskog prosperiteta, izrazio nadu da će današnji sastanak biti uvod u konkretnu bilateralnu saradnju između dva grada u pogledu definisanja zajedničkih projekata naročito u oblasti ekonomije, kulture, infrastrukturnog razvoja i saobraćaja.

Zamjenica generalnog sekretara Ming naglasila je naglasila da je Podgorica i Crna Gora treba da nastave uspješnu saradnju u oblastima od obostranog interesa, ali i da u narednom periodu dva grada uspostave još bolju komunikaciju i  intenziviraju saradnju na polju kulturne razmjene, ekonomije, infrastrukture i saobraćaja.

Ona je, navodeći konkretne korake u uspostavljanju buduće saradnje između dva grada, informisala  Gradonačelnika o preduzetim aktivnostima koje se tiču otvaranja Kulturno-informativnog centra Grada Šangaja tzv. „Prozor grada Šangaja“  u okviru kojeg će Podgorici donirati knjige i brošure koje promovišu kinesku kulturu i grad Šangaj.

Gradonačelnik je, sa saradnicima, prenio iskustva Glavnog grada i prezentovao gostima informacije koje su bile predmet njihovog interesovanja, posebno iz oblasti planiranja prostora, upravljanja saobraćajem i planom daljih investicija u oblasti ekonomije.

Zamjenica generalnog sekretara Ming je, u cilju intenzivaranja saradnje gradskih vlasti,  uputila je poziv Gradonačelniku i predsjedniku Skupštine da budu gosti grada Šangaja i konkretizuju dogovorenu saradnju potpisivanjem Sporazuma.

Portal Analitika