Kultura

PODGORIČARENJE: Lažno visočanstvo

Od Šćepana Malog do dan-danas, bilo je u ovoj našoj zemlji mnogo „fejkova“, ali nije bivalo većeg i nerealnijeg od izvjesnog Stefana Černetića – „Krunskog Princa od Crne Gore i Makedonije“.
PODGORIČARENJE: Lažno visočanstvo
Portal AnalitikaIzvor

Nikada se nije saznalo ko je, niti odakle je bio muškarac koji se predstavio kao Šćepan kada se pojavio u Stolivu 1766. godine, niti kada je i kome u povjerenju rekao da se zapravo zove Petar Treći Romanov i da je odbjegli ruski car. 

Vladao je šest godina i učinio mnogo za Crnu Gorubez ikakvog prethodnog iskustva. Poslije njegove smrti, opet je zavladao haos, a sve što je odbjegli Rus učinio brzo je zaboravljeno. O njegovom porijeklu nema pouzdanih istorijskih podataka, ali je ova prevara ipak bila toliko spektakularna da je inspirisala Njegoša da napiše djelo „Lažni car Šćepan Mali“. 

Od Šćepana Malog do dan-danas, bilo je u ovoj našoj zemlji mnogo „fejkova“, što bi rekli naši stari, ali nije bivalo većeg i nerealnijeg od nedavnog slučaja izvjesnog Stefana Černetića – „Krunskog Princa od Crne Gore i Makedonije“.

Budala i heroj

Černetić, navodni nasljednik dinastije Crnojević, nedavno je uhapšen u Italiji zbog lažnog predstavljanjai falsifikovanja dokumenata.
Na prvu loptu, čovjek ne može da pomisli ništa osim – Bože, kakva budala. Onda stane i razmisli... Bože, koja hrabrost. Ovaj čovjek je skoro pa genijalac – uspio je da prevesla dobar dio evropske vlastele i namagarči brojne predstavnike džet seta, živjeći na njihov račun i nudeći saradnju. 

„Njegovo veličanstvo“ bilo je u društvu princeza, milijardera, šeika, katoličkih i pravoslavnih sveštenika i supermodela. Često je posjećivao raskošne gala večere i godinama uživao u bajkovitom životu. Očiglednoje vrlo šarmantan, reklo bi se i bezazlen zato što su ga zanimali samo slava i lagodan život. I uspio je da ga tako živi, bio lažan ili ne. Moderni Robin Hud, koji uzima od bogatih, dribla umišljene i nadmene mozgove i ugađa sebi. Ponavljam - moderni. 

Velika dama

Černetićevom šarmu nije odoljela ni princeza silikona Pamela Anderson, koja je kleknula doslovce kad joj je predaoodlikovanje „Velika dama od Crne Gore“. Nevjesta je bila toliko euforična da mu se zahvalila Instagramu objašnjavajući koliko je dirnuta zbog priznanja Carske kuće Crne Gore, naročito zbog toga što su njeni maloljetni sinovi proglašeni za crnogorske vitezove. 

Nažalost, ovoj bajci morao je doći kraj – princ se malo zanio i napravio pozamašan račun u elitnom odmaralištu u Fusini, koji je menadžer proslijedio Ambasadi Makedonije u Italiji. Makedonci su odgovorili da ni svog princa nemaju, a ne nekog kog dijele fifty – fifty sa Crnom Gorom. 

Kusta i Brega

Černetić se ovih dana brani kako su sve ovo samo izmišljotine. Tvrdi da će sud da dokaže pravu istinu. Do tada, zainteresovani mogu da posjete njegovu stranicu princeofmontenegroandmacedonia.eu, kojom silovito odjekuje „Oj svijetla majska zoro, majko naša Crna Goro“. Možda i ukače pravu istinu, ako je ona uopšte bitna... 
Kako je Šćepan Mali bio inspiracija Njegošu, tako je i Černetić nadahnuo reditelja Emira Kusturicu koji mu je, kako je lažni princ kazao, ponudio da snimi film o njegovom životu. Nema bolje kombinacije. Još da im najveći plagijator sa ovih prostora,Goran Bregović, napiše muziku... Bio bi to sigurno vrhunski film.

Mirjana POPOVIĆ

FOTO: irishexaminer.com

 

 

 

Portal Analitika