Kultura

TWIN PEAKS, S03E07: Zatvorska ljuštura

Bio je potreban jedan pogled fatalne stare dame Dajen da svima bude jasno kako više nema ni mrve Dejla Kupera u čudovišnom Bobu.
TWIN PEAKS, S03E07: Zatvorska ljuštura
Portal AnalitikaIzvor

Cijeli kosmos kao da se urotio da agenta Dejla Kupera (Kajl Meklahan) približi Tvin Piksu. To djeluje tako utješno u svijetu koji nam je tokom treće sezone servirao reditelj Dejvid Linč.

Blizu smo buđenju „starog“ Kupera. Bio je potreban jedan pogled fatalne stare dame Dajen (Linčova muza Lora Dern) u sedmoj epizodi, da svima bude jasno kako ni mrve Dejla Kupera nema u zatvorskoj ljušturi čudovišta Boba.
Jedan stari indijanski policajac bio je tu da bez greške dešifruje četvrt vijeka nestale stranice dnevnika Lore Palmer. Čak je i Ben Horn, gospodar materijalnog u gradu u kom je bitno sve samo ne novac, pokazao toliko ljudskog da mu je sjećanje na Loru bilo bitnije od zavođenja sekretarice (Ešli Džad).

U sedmoj epizodi, radnja je drastično linearnija i lišena misterija. Linč je odlučio da spusti loptu, ohladi uzavrele glave fanova i održi predavanje o snimanju tranzicione epizode. Uz nekoliko savršeno duhovitih momenata (ponosne psovke Lore Dern, apsurdan mehanizam računara u radnom stolu starog policijskog šefa), vratio nas je na poznatu teritoriju. Približno dvije trećine radnje sedme epizode odvijalo se u Tvin Piksu.

Tonovi ovog gradića su nekada topli i laki, poput posljednjeg skajp-poziva starog doktora-istražitelja, koji će ipak igrati važnu ulogu u Kuperovom povratku. Nekad su teški i melodramatični, a opet iskreni u razgovoru mlade žene i njenog muža kog jede kancer. Nekad ovi tonovi naslućuju obrise starih, zaboravljenih misterija, pa zavaraju trag kao unatrag izgovorene riječi zlog Boba, koji ih šiba po leđima jadnih i potpuno krivih ljudi.

Nakon sedme epizode je jasno: agent Dejl Kuper i mrtva Lora Palmer ponovo su u životima stanovnika Tvin Piksa. Sve više u domenu svjesnog i promišljenog, onda kad pretegne težina žala za propuštenim, ali i u odjecima odnekud poznatih riječi i refleksima koji će Kuperu ne samo spasiti život, već ga i dobro razbuditi. Tvin Piks od ove epizode može biti samo mjesto susreta, za stare znalce koji su davno promašili put. 

S.S.

FOTO: vice.com

Portal Analitika