Politika

ASK: Sud nije osporio dokaze protiv Fronta

- Agencija za sprečavanje korupcije uloži- će žalbu na rješenje Suda za prekršaje u Podgorici kojim je taj područni organ obustavio prekršajni postupak protiv Demokratskog fronta, saopšteno je Pobjedi iz ASK.
ASK: Sud nije osporio dokaze protiv Fronta
Portal AnalitikaIzvor

Front se pred sudom našao zbog navodnih finansijskih malverzacija u izbornoj kampanji, na koje je ukazala Agencija, zbog čega je tom političkom savezu obustavljena isplata oko 350.000 eura, koje im sleduju nakon osvojenih mandata u Skupštini.

- Agenciji za sprečavanje korupcije je u srijedu, 21. juna, dostavljeno rješenje Suda za prekršaje u Podgorici kojim se obustavlja prekršajni postupak protiv okrivljenih: Nove srpske demokratije (koalicija Demokratski front) i Radosava Jokića, odgovornog lica u političkom subjektu - kazali su iz ASK.

On dodaju da se u obrazloženju predmetnog rješenja Suda za prekršaje navodi da se sud nije bavio ocjenom provedenih dokaza niti ocjenom odbrana okrivljenih lica.

- Iz navedenog rješenja, protiv kojeg će Agencija u zakonskom roku uložiti žalbu, jasno je da na sudu nije osporen niti jedan od dokaza, odnosno činjenica na osnovu kojih je Agencija pokrenula prekršajni postupak protiv političkog subjekta DF-a zbog povrede odredbi Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja - kazali su iz Agencije.

Kao razlog za obustavu postupka, kako ističu, Sud je naveo razloge formalne prirode zbog kojih se nije ni upuštao u ocjenu izvedenih dokaza.

- Stoga će Agencija u drugostepenom postupku nastojati da dokaže osnovanost zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka - navode iz ASK.

Novac blokiran do daljnjeg

Na pitanje da li će DF-u biti odblokiran novac, iz Agencije su odgovorili da će postupiti po svim pravosnažnim odlukama nadležnih sudova.

ASK podsjeća da je u vezi sa finansiranjem kampanje za izbore u oktobru pokrenula 21 prekršajni postupak protiv DF-a, između ostalog i zbog neotvaranja posebnog žiroračuna za izbornu kampanju, neodređivanja odgovornog lica za namjensko trošenje sredstava i nedostavljanje Izvještaja o prilozima pravnih i fizičkih lica.

Takođe navode da je nakon sprovedene kontrole i uvida u kompletnu dokumentaciju DF-a tokom izborne kampanje, zbog osnova sumnje da je učinjeno više krivičnih djela, ASK dostavila cjelokupnu dokumentaciju nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje.

- Nakon konačnog završetka ovih postupaka i pravosnažnih odluka suda, Agencija će postupiti u skladu sa svim pravosnažnim sudskim odlukama - navode iz ASK. (Pobjeda)

Portal Analitika