Politika

Milić doveo partiju do gašenja

Grupa od 52 člana Glavnog odbora Socijalističke narodne partije pozvala je juče otvorenim pismom na poštovanje partijskog Statuta i jedinstvo svih koji idejno pripadaju toj stranci, ocjenjujući da je dosadašnji lider Srđan Milić katastrofalnim vođenjem doveo SNP do gašenja.
Milić doveo partiju do gašenja
Portal AnalitikaIzvor

Među potpisnicima su, između ostalih, i poslanik Aleksandar Damjanović, predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić, bivši poslanici Danijela Marković, Radosav Nišavić, Danko Šarančić, kao i članovi GO Danijela Đurović, Vuksan Simonović, Miomir Vojinović... U saopštenju se ocjenjuje da je zakazivanje 26. sjednice GO SNP, koja je posljedica prethodne, tzv. „elektronske“ sjednice, definitivno pokazalo da je ta partija dovedena na najniže grane od svog postojanja. Podrivanje Nekoliko sati kasnije reagovala je centrala SNP-a preko portparolke Slađane Kaluđerović koja je kazala da potpisnici ,,hronično podrivaju stranku“.

- Razumijemo nervozu manjinskog dijela članova Glavnog odbora SNP, jer konačno dolazi vrijeme da se polože računi. Ukazujemo da Glavni odbor ima 152 člana i da potpisi 51 nezadovoljnika iz istih par gradova potvrđuju zvanično saopštenje partije da su odluke koje osporavaju donijete dvotrećinskom većinom i u skladu sa Statutom - navela je Kaluđerović

Grupa Sa druge strane, grupa od 52 člana GO SNP je ocijenila da je na djelu ,,gašenje SNP-a“.

- Srđan Milić sa grupom koju je okupio oko sebe, katastrofalnim vođenjem partije i politike uopšte i nemilosrdnim gaženjem Statuta SNP-a, da li svjesno ili nesvjesno, ide ka tome da ugasi nekad najjaču opozicionu partiju koju smo stvarali zajedno sa narodom Crne Gore proteklih 20 godina - navodi se u saopštenju članova GO. Oni smatraju da način zakazivanja te sjednice, kao i prijedlog odluka o kriterijumima, pokazuje bezobzirnost i zlonamjernost tih par lica, kojima su ponizili GO kao i načinom štelovanja broja delegata po opštinskim odborima. - Dakle, namjera im je da svađaju opštinske odbore, da razbiju partiju, do kraja onemoguće jedinstvo i izbjegnu kvalitetnu pripremu kongresa, tj. moguć- nost da se partija vrati na zdrave osnove i krene putem oporavka - smatraju članovi GO.

Predsjedavajući ,,očistili“ prostor za pobjedu Snežane Jonice

Iz grupe od 52 člana GO SNP Pobjedi je saopšteno da je predloženim brojem delegata i njihovom strukturom faktički unaprijed obezbijeđena pobjeda Snežani Jonici na predstojećem Kongresu.

-Od 466 delegata, njih 310 biće predstavnici izabrani u opštinskim organizacijama, dok 156 čine članovi aktuelnog glavnog odbora.Tih 310 predstavnika opštinskih organizacija biće izabrani po sledećem modelu: Andrijevica četiri predstavnika, Bar 20, Berane 30, Bijelo Polje 29, Budva deset, Gusinje jedan, Danilovgrad devet, Žabljak tri, Kolašin pet, Kotor 11, Mojkovac sedam, Nikšić 26, Petnjica jedan, Plav tri, Plužine pet, Pljevlja 18, Podgorica 88, Rožaje dva, Tivat pet, Ulcinj šest, Herceg Novi 16, Cetinje devet i Šavnik dva predstavnika, navodi se u predloženoj odluci. Pobjedi je saopšteno da većina delegata dolazi iz odbora kojima je istekao mandat kao i da se ne zna tačan broj članova Glavnog odbora koji je popunjen na prošloj elektronskoj sjednici, čije odluke ne priznaju. -To faktički znači da Snežana Jonica ulazi sa startnom prednošću od 150 delegata, kazali su Pobjedi članovi GO SNP-a. (Pobjeda)

Portal Analitika