Svijet

Djelovi Italije bez vode zbog toplotnog talasa i suše

Nekoliko italijanskih regija, među kojima su dolina rijeke Po i područje oko Rima, danas se bore s nestašicom vode uslijed toplotnog talasa, zbog kojeg bi temperature tokom vikenda mogle da dosegnu i 40 stepeni Celzijusa.
Djelovi Italije bez vode zbog toplotnog talasa i suše
Portal AnalitikaIzvor

Juče je u Parmi i Pjaćenci proglašeno vanredno stanje. Gradovi se nalaze u dolini rijeke Po u kojoj se, prema podacima udruženja poljoprivrednika Koldireti, proizvodi 25 odsto ukupne količine paradajza u Italiji.

Dolina rijeke Po, u kojoj je protok vode za 65 odsto manji u poređenu s prosječnim stanjem iz perioda od 1995. do 2015, jedno je od najplodnijih područja Italije. U Parmi i Pjaćenci na vanredno snabdijevanje vodom biće potrošeno oko 8,6 miliona eura.

Italijanski ministar zaštite životne sredinen Đan Luka Galeti sazvao je krizni sastanak u Pjaćenci.

Gradonačelnica Rima Virđinia Rađi zabranila je korištenje pitke vode za zalivanje vrtova, bazene ili pranje automobila i motocikla, upozorivši da će prekršitelji biti novčano kažnjeni s 500 eura. Ista mjera donesena je u Beneventu, južno od Napulja.

Na Sardiniji je traktorima na ulice izašlo oko 1.500 poljoprivrednika koji od države traže pomoć i podršku. Već sada se procjenjuje da je šteta koju talas vrućina nanio poljoprivrednim dobrima veća od milijardu eura.

Izvor: N1 Info

Foto: ilmessaggero.it

Portal Analitika