Kultura

Barski ljetopis: Ovacije za glumce "Novog doba", "Penelopijada" u ponedjeljak

Mirjana Karanović, Boris Isaković, Ermin Bravo, Snežana Bogićević i Slaven Došlo za svoju izvedbu predstave „Novo doba“ Vuka Boškovića, u režiji Dina Mustafića i koprodukciji Bitef teatra iz Beograda i ArtHub-a iz Sarajeva, sinoć su u punom amfiteatru Starog Bara nagrađeni ovacijama publike, čime je ujedno otvoren pozorišni program 30. Barskog ljetopisa.
Barski ljetopis: Ovacije za glumce "Novog doba", "Penelopijada" u ponedjeljak
Portal AnalitikaIzvor

Komad nastao po motivima knjige eseja Viktora Ivančića „Radnici i seljaci“, kroz mozaični niz scena u kojima se prepliće nekoliko povezanih priča, tematizuje probleme društava zaglavljenih u vječitoj tranziciji: terete mračne ratne prošlosti, nasilnost sprege vlasti i kriminala, divljačke privatizacije, rasulo porodica, siromaštvo, nemoć, i sveopšti poraz etičnosti i ideala, u širem kontekstu evropske i svjetske krize. Takva tematika i odlična postavka na sceni motivisala je selektorku pozorišnog programa, Maju Mrđenović, da upravo ovu predstavu uvrsti u zvaničnu selekciju takmičarskog dijela Festivala. To se pokazalo kao dobra odluka, s obzirom na brojnost publike, koja je, kako je primijetio Ermin Bravo komentarišući nastup na Ljetopisu, pratila sve vrijeme.

- Inače ne igramo u ambijentalnom prostoru, ali ovaj prostor ima intimu koja odgovara za ovu predstavu. Čini mi se da je publika sve jako lijepo i pametno pratila, tako da nam je ovo bilo lijepo iskustvo i lijepo izvođenje. Izvođenje „Novog doba“ imalo je za cilj da pošalje jasne poruke autora i reditelja komada, a to je da smo pojedinačno i kolektivno ostali zaglibljeni između revolucije koja se nije desila i evolucije koja neće doći. Ovo je samo jedna priča o čovjeku sa moralnim integritetom koji nije preživio tranziciju. Novo doba je groblje etičkog idealizma. Ipak, postoji nada da još nije posve došlo „novo doba“ Dina Mustafića, i da je možda baš sad, kako glasi i posljednja replika u predstavi „došlo vrijeme da stvari konačno krenu na bolje - kazao je Bravo.

Ovu tešku, ali efektnu priču iščitavamo iz glumačkih bravura bezimenih i tipiziranih likova, iako psihološki iznijansiranih, kojih je više nego glumaca, pa tako svako od njih tumači po dva lika, čak i onda kada su ona dijametralno suprotna. Svi su sve vrijeme na sceni, iako nisu sve vrijeme aktivni, što ne znači da su bez funkcije, kao ni pojednostavljena scenografija, kojom se glumačka ekipa sama poigrava.

- Volim i da gledam kolege dok igraju, da znam na šta se naslanja moja scena, koji je kontekst sljedeće i to što svi igramo po dva lika koji su na neki način i antipodi jedan drugom, tako da se zrcale jedan u drugom na jedan vrlo poseban način. Predstava je i intimna, ali i daje jedan poseban stil u kom se može igrati i spontano tako da je prirodno, ali i zahtjevno u isto vrijeme, ali za nas glumce je izazov i ljepota - prokomentarisao je Ermin Bravo nakon sinoćne izvedbe „Novog doba“.

barskiljetopisSljedeća predstava u okviru Večernje scene Barskog ljetopisa je komad „Penelopijada“ Centra za kulturu Tivat koji je režirala Dragana Varagić, a biće izvedena u ponedjeljak na istoj sceni od 21 čas i 30 minuta.

Sjutra se Večernja scena Barskog ljetopisa nastavlja muzičkom programom u okviru kojeg će koncert prirediti primadona sopran Vjera Miranović-Mikić uz klavirsku korepeticiju Olekseja Molčanova u sali Dvorca kralja Nikole od 22 časa.

Nedjelja na Ljetopisu biće završena književnom promocijom gošće iz Hrvatske, Marine Vujčić, koja će na platou ispred Dvorca od 21 čas govoriti o izuzetno popularnom romanu „Susjed“, a moderatorom večeri biće Vladimir Vujošević.

U pratećem programu, Olja Fatić će od 18 časova i 30 minuta, na Gradskoj plaži početi likovnu radionicu, a dan kasnije Nataša Drešić na istom mjestu voditi radionicu vajanja u pijesku. Ovaj program biće zaokružen drugim Javnim čitanjem sa značajnim ličnostima iz Bara, od 22 časova i 30 minuta u Knjaževoj bašti.

Portal Analitika