Abiznis

Marković: Možda odustanemo od povećanja PDV-a

Premijer Duško Marković najavio je da bi Vlada mogla da odustane od povećanja PDV-a sa 19 na 21 odsto od 1. januara naredne godine.
Marković: Možda odustanemo od povećanja PDV-a
Portal AnalitikaIzvor
- Ostavili smo šest mjeseci vremena da sagledavamo sve aspekte te odluke, dok ona ne bude implementirana, odnosno uvedena u naš finansijaki sistem. Nama je 15 ili 20 miliona eura u ovoj godini, das mo povećali  PDV od 1. jula, za budžet bilo kapitalno važno. Ali smo rekli ne, ovu odluku odlažemo za 2018. Uradićemo sve drugo da bi obezbijedili održivost našeg budžeta u ovoj godini i naplatili dodatnih 127 miliona eura, koje su nam neophodne u ovoj godini, da bi u 2018. godini, kada budemo odlučivali ili zakonom uvodili ovu mjeru vidjeli da li smo sve dobro odmjerili i da li ima mogućnosti za korekciju. Pa evo i da budem krajnji optimista možda i odustanemo od povećanja PDV-a-kazao je Marković na sjednice Upravnog odbora Privredne komore na kojoj se govorilo o biznis barijerama.

Vlada je mjerama Fiskalne strategije za period od 2017. do 2020. godine planirala da poveća opštu stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 19 na 21 odsto, dok će ostati niža stopa PDV–a od sedam odsto. 

 

U dokumentu "Analiza fiskaliteta na državnom i lokalnom nivou",  je utvrđeno je da su privrednici u Crnoj Gori opterećeni brojnim nametima koje propisuju oba nivoa vlasti a koji značajno opterećuju njihovo poslovanje i otežavaju opstanak. Najčešća opterećenja predstavljaju administrativne takse, komunalne takse, doprinosi lokalnim turističkim organizacijama, naknada za pristup putu i drugo. 

 

Jedna od zamjerki privrednika je bila sporo donešenja odluka na lokalnom i državnom nivou. 

Marković je kazao da zna za slučaj da investitor čeka šest godina za vrijednu investiciju od 250 miliona eura, ali da od toga nema ništa, upravo zbog neefikasnisti administracije.

Portal Analitika