Abiznis

Aktivnosti Udruženja banaka na prevenciji od sajber upada u bankarski sistem

Digitalizacija, novi kanali platnog prometa, Syber criminal, su procesi koji predstavljaju veliki izazov za sve banke. Udruženje banaka Crne Gore, svjesno potrebe što kvalitetnije pripreme i preventive kontinuirano organizuje radionice na tom fonu. Tokom zadnjih 20-tak dana u organizaciji Udruženja i međunarodne organizacije za bankarsku i finansijsku komunikaciju SWIFT iz Brisela napravljeno je više kvalitetnih radionica, apostrofiranjem akcija u uspostavljanju, održavanju i unaprijeđenju informacione bezbjednosti i zaštite podataka u bankama.
Aktivnosti Udruženja banaka na prevenciji od sajber upada u bankarski sistem
Portal AnalitikaIzvor

Cyber napadi u EU su u rastu, kako u pogledu sofisticiranosti tako i frekvenciji napada. Napadnute firme gube ogroman novac direktno, ali i imidž firmi trpi, radi se i o ucjenjivanju, industrijskoj špijunaži, krađi identiteta, podataka i manipulacijom istim. Kao takav, Syber kriminal je jedna od najvećih prijetnji kako poslovnim entititetima tako i državnim institucijama širom svijeta, sa procjenjenim uzrokovanim štetama u 2016.god. na 445 milijardi USD objavljeno od World Economic Foruma. Regionalna informacij je da kroz Syber napad je institucija u Srbiji oštećena za 175.000,00 EUR izmjenom jednog slova u imenu kroz priloženu instrukciju za plaćanje, dok sa druge strane imamo slučaj Centralne banke Bangladeša gdje je otuđeni milionski iznosi, što je bilo i predmet analize na radionici SWIFT-a.

Na tom fonu 29. juna Udruženje banaka sa regionalnom firmom Emergancy Market Consultants LDT organizuje još jednu radionicu gdje će se tretirati načini napada, ali i na koji način im se suprostaviti unapređenjem bančine infrastrukture, konfiguracije Firewall-a, adekvatnih routera, upotrebom default-nih, ili poznatih lozinki itd. Kako napadači koriste sistem socijalnog inžinjeringa koristeći tzv. „Phishing-pecanjem“ napada, koji igraju ključnu ulogu, odbrana od malicioznih kodova i onemogućivanje logovanja i akcentiranje 16 obaveznih i 11 preporučenih siguronosnih kontrola koje bi banke trebale implementirati u svrhu zaštite od neželjenih upada u sistem zahtjevanih od SWIFT-a.

Od implementacije obaveznih i preporučenih „koraka“ zavisiće i tretman banaka u sistemu SWIFT-a koji će u skladu sa nalazima izazvati i redizajn, ili prekid saradnje, što nije scenario koji odgovara bilo kojoj strani.

 

Portal Analitika