Kultura

Ljumović: Polimski muzej važan faktor razvoja kulture u Opštini Berane

Prof.mr Janko Ljumović, ministar kulture posjetio je danas Opštinu Berane i sreo se sa predsjednikom Opštine Dragoslavom Šćekićem. Sastanak, kojem su prisustvovali i Dragica Milić, generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture, Slobodanka Ivanović, direktorica Centra za kulturu i Violeta Folić, direktorica Polimskog muzeja, bio je posvećen razvoju kulture na nivou Opštine.
Ljumović: Polimski muzej važan faktor razvoja kulture u Opštini Berane
Portal AnalitikaIzvor

Razgovarano je o projektima koji se realizuju u oblasti kulturne baštine i kulturno-umjetničkog stvaralaštva, a koje sufinansira Ministarstvo kulture. Kako je istakao ministar Ljumović, u narednom periodu je neophodno intenzivirati komunikaciju aktera kulturnog sistema na nacionalnom i lokalnom nivou  kako bi dugoročno razvijali kvalitet projekata u kulturi.

Bilo je riječi o Centru za kulturu čija se zgrada nalazi u izuzetno lošem stanju. Dogovoreno je da Ministarstvo i Opština zajedno iniciraju projekat izgradnje nove zgrade Centra za kulturu, za koju je Opština već obezbijedila lokaciju, kako bi se u kapitalnom budžetu obezbijedila sredstva za ove namjene.


Posebna pažnja posvećena je Polimskom muzeju, koji se, kako su ocijenili sagovornici pozicionirao kao važna muzejska institucija sa kvalitetnim stručnim referencama zaposlenih u muzeju. Zaključeno je da njegov razvoj može ići u pravcu transformacije u regionalni muzej.


Ministar Ljumović je upoznao predsjednika Šćekića i sa Programom Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020, koji je juče usvojila Vlada Crne Gore i pozvao da se uključe u realizaciju projekata u okviru njega. Predložena je realizacija projekta Kreativno Polimlje koji dvije strane mogu definisati i realizovati tokom naredne godine.


Tokom posjete Opštni Berane ministar Ljumović i predsjednik Šćekić obišli su Polimski muzej, Centar za kulturu i Spomen kuću vojvode Gavra Vukovića. 

 

Portal Analitika