Politika

DPS: Na svome bi kule, a na tuđem livade

Ako se predstavnici URA-e baš toliko bore za održivi razvoj sa minimalnom gradnjom i imaju toliku brigu o prostoru, zašto na vlastitom zemljištu traže da im se ucrtavaju višespratni objekti. Na svome bi htjeli da grade kule i gradove a na tuđem bi dobrodošli parkovi i zelene površine. To je mjera njihovog razvoja Podgorice, odgovor je kluba odbornika DPS u skupštini glavnog grada.
DPS: Na svome bi kule, a na tuđem livade
Portal AnalitikaIzvor

Njihovo saopštenje prenosimo integralno:

“Inicijativa odbornika Luke Rakčevića, koju su podržali i drugi predstavnici opozicije, da se sazove vanredna sjednica Skupštine Glavnog grada na kojoj bi se glasalo o stavljanju van snage DUP-a „Blok 5 - dio“ je neozbiljna i odraz je klasičnog politikanstva g. Rakčevića koji manipuliše javnošću i nažalost, kao odbornik po ko zna koji put demonstrira svoje neznanje i neinformisanost kada su u pitanju stručne teme.

Detaljni urbanistički planovi predstvaljaju zakon za prostor. Zahtjev da se plan stavi van snage jednak je zahtjevu da se poništi zakon bez usvajanja novog, što bi izazvalo anarhiju u prostoru, a to inicijativu Rakčevića čini još besmislenijom, jer bi svaki odbornik trebao da zna da se Detaljni urbanistički plan mijenja izmjenama i dopunama DUP-a.

O površnosti informacija koje izosi u javnost i zakašnjelosti takvih inicijativa najbolje govori činjenica da je nadležni organ Glavnog grada za Detaljni urbanistički plan „Blok 5 – dio“ – izmjene i dopune koji je usvojen u Skupštini Glavnog grada 2012. godine, za lokaciju na uglu Bulevara Mihaila Lalića i Džordža Vašingtona, još 2015. godine pokrenuo proceduru izrade izmjena i dopuna tog planskog rješenja.

Naime, ovom prilikom podsjećamo javnost da je u toku 2014. godine usvojen Prostorno urbanistički plan Glavnog grada Podgorice (PUP), a nakon toga je Glavni grad, 2015. godine, pokrenuo proceduru izrade izmjena i dopuna DUP-a „Blok 5 – dio“ kako bi se upodobila planska rješenja saglasno definisanim smjernicama PUP-a.

Naknadna pamet odbornika Rakčevića samo govori o tome da se u konkretnom slučaju radi o klasičnom politikanskom i nedobronamjernom činu, jer je procedura izrade izmjena i dopuna planskog dokumenta za ovaj prostor već otpočela i tokom tog postupka će se preispitati važeća planska rješenja u cilju što kvalitetnije valorizacije prostora.

Stoga, odborniku Rakčeviću savjetujemo da taj posao prepusti stručnim ljudima, jer bi valjda trabalo da zna da se postupcima planiranja prostora bavi isključivo struka i da svoje političke ambicije i planove ne pokušava više da afirmiše na taj način.

Nema potrebe da on na takav način brine o građanima Bloka 5, jer o njima ima ko da brine, a to je aktuelna gradska uprava koju su izabrali građani Podgorice da vrše vlast u njihovom interesu”, zaključeno je u DPS-u.

Portal Analitika