Abiznis

U slučaju stečaja velikih banaka: Evo kako bi Fond našao novac za štediše

U slučaju uvođenja stečajnog postupka, pojedinačno u jednoj od 10 banaka, sredstva Fonda i sredstva obezbijeđena kroz Ugovor o „Stand by“ aranžmanu sa EBRD bila bi dovoljna za isplatu garantovanih depozita za sve deponente kod bilo koje od navedenih 10 banaka, navodi se u godišnjem Izvještaju o radu Fonda za zaštitu depozita.
U slučaju stečaja velikih banaka: Evo kako bi Fond našao novac za štediše
Portal AnalitikaIzvor

Prema zvaničnim podacima, ukupna sredstva Fonda iznose oko 81 milion eura, a Fond garantuje isplatu depozita do 50.000 eura.

“U slučaju uvođenja stečaja u jednoj od pet banaka nedostajala bi sredstva u iznosu od 165,3 miliona eura za najveću banku, 73,0 miliona eura za drugu banku, 39,5 miliona eura za treću banku, dok bi za ostale dvije banke nedostajuća sredstva iznoslila 24,8 odnosno 7,7 miliona eura”, konstatuje se u Izvještaju.

Fond bi nedostajuća sredstva obezbijedio iz dodatnih izvora na jedan od načina predviđen Zakonom  i to naplatom vanredne premije; uzimanjem pozajmice iz budžeta Crne Gore; uzimanjem kredita od stranih banaka i finansijskih institucija i izdavanjem hartija od vrijednosti, ili kombinacijom dva ili više navedenih mogućih izvora.

Ukupna izloženost Fonda prema bankama predstavlja se koeficijentom pokrivenosti Coverage ratio, odnosom sredstava Fonda prema ukupnim obavezama Fonda za slučaj hipotetičkog stečaja u svim bankama

“Sredstva Fonda na 31. 12. 2016. godine iznose 80.947.151 eura, dok garantovani depoziti na 31. 12. 2016. godine iznose 1.260.657.103 eura. Koeficijent pokrivenosti (Coverage ratio) je međunarodno priznat koeficijent za mjerenje i iskazivanje stepena pokrivenosti garantovanih depozita. Pokrivenost garantovanih depozita sredstvima Fonda na ukupnom nivou na 31. 12. 2016. godine iznosi 6,42% (za garantovani depozit ≤50.000 eura), dok je u prethodnoj godini pokrivenost garantovanih depozita sredstvima Fonda iznosila 5,89%”, poručuje se u Izvještaju.

 U skladu sa Zakonom ciljani nivo pokrića je 10% garantovanih depozita.

“Kada sredstva Fonda (bez donacija) dostignu nivo od 10% garantovanih depozita, UO Fonda može donijeti 25 odluku o smanjenju stope redovne premije, odnosno o privremenom obustavljanju naplate redovne premije. Fond je 2010. godine sa EBRD zaključio Ugovor o kreditu, kojim se za potrebe isplate garantovanih depozita može koristiti 30.000.000 eura u narednih sedam godina. Sa ovim sredstvima koja, kroz Ugovor o „Stand by“ aranžmanu, EBRD stavlja na raspolaganje Fondu (samo u slučaju nastanka stečaja u nekoj od banaka), koeficijent pokrića iznosi 8,80%”, zaključuje se u Izvještaju.

P.Z.

Portal Analitika