Društvo

Crna Gora lider u procesu deinstitucionalizacije djece do tri godine

Šef predstavništva Unicef-a za Crnu Goru Bendžamin Perks, u okviru svoje oproštajne posjete Ministarstvu rada i socijalnog staranja, sastao se danas sa ministrom Kemalom Purišićem.
Crna Gora lider u procesu deinstitucionalizacije djece do tri godine
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku je bilo riječi o saradnji ove dvije institucije u proteklih par godine, što je rezultiralo i vidljivim osvarenim rezultatima na polju dječije zaštite kroz brojne aktivnosti.

Perks je posebno ponosan na činjenicu da je kroz Reformu sistema socijalne i dječje zaštite Crna Gora prva zemlja u regionu koja je izvršila deinstitucionalizaciju djece do tri godine iz ustanova za djecu bez roditeljskog staranja. Takođe, važno je pomenuti da su ostvareni dobri rezultati u projektu suzbijanja seksulanog nasilja nad djecom gdje su veliki doprinos dali upravo centri za socijalni rad sa svojim stručnim savjetima i aktivnostima, zatim pomoć djeci sa smetnjama u razvoju i njihovo redovno školovanje, u čemu je Crna Gora napravila jako veliki pomak.

Ministar Purišić istakao je da je saradnja sa UNICEF-om jako značajna. Njihova spremnost, otvorenost, upornost i podrška za realizaciju brojnih projekata, ali i prepoznavanje ključnih problema doveli su  do rješavanja istih i ostvarivanja značajnih rezultata.

Takođe, ministar Purišić saopštio je, da su Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Vlada Crne Gore spremni da nastave sa  pružanjem podrške i zaštite najmlađim i najranjivijim kategorijama našeg društva i sa podizanjem svijesti kod građana o problemima koji se tiču ove populacije.

Portal Analitika