Svijet

Kataru uručena lista zahtjeva, rok deset dana

Arapske zemlje koje su prekinule odnose sa Katarom, traže da ta država, u roku od deset dana, ugasi katarsku televiziju Al-Džazira i njene podružnice, prekine diplomatske veze s Iranom i vojnu saradnju sa Turskom, kao i veze sa "terorističkim organizacijama".
Kataru uručena lista zahtjeva, rok deset dana
Portal AnalitikaIzvor

Listu takvih zahtjeva danas je Kataru, kao posrednik, predao Kuvajt.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat ranije su prekinuli sve veze sa Katarom, optuživši tu zemlju da podržava i finansira i terorizam.

Te arapske zemlje zahtijevaju od Katara da protjera pripadnike iranske Revolucionarne garde, zatvori katarska diplomatska predstavništva u Iranu i sa Teheranom prekine diplomatske veze i bilo kakvu zajedničku vojnu saradnju.

Kako se navodi, trgovina sa Iranom bila bi dozvoljena pod striktnim pravilima međunarodnih i američkih sankcija, navodi AP koji imao uvid u taj dokument. 

Arapske zemlje zahtijevaju gašenje katarske televizijske stanice Al-Džazira i njenih podružnica Arabi21, Rašd, Al Arabi Al Džadid i Midl ist aj.

Traži se i momentalno okončanje vojne saradnje sa Turskom na tlu Katara, kao i uklanjanje turske vojne tehnike, što u suštini znači da će doći do gašenja turske baze u Kataru.

Pored veoma jasnih zahtjeva, arapske zemlje su uputile i one manje precizne, koji se mogu protumačiti i kao subjektivni, jer zahtevaju da se predaju "terorističke ličnosti" i traženi individualci. 

Drugi primjer je finansijska naknada za gubitak života, kao direktan rezultat katarske politike, a suma bi bila određena u dogovoru sa Katarom.

AP ukazuje da nije jasno šta će se dogoditi ukoliko Katar ne prihvati sve te zahtjeve.

Mina

Portal Analitika