Društvo

Preko 2.100 djece učilo o pticama selicama

U okviru ovogodišnje kampanje “Spring Alive-Proljeće uživo” koja je po šesti put organizovana u Crnoj Gori, u periodu od marta do juna, učestvovalo je 2.175 djece iz 22 osnovne škole, tri srednje škole i šest vrtića sa područja Podgorice, Pljevalja, Tivta, Berana i Ulcinja.
Preko 2.100 djece učilo o pticama selicama
Portal AnalitikaIzvor

Kroz 80 radionica i 57 edukativnih kvizova, djeca su upoznata sa načinom života rode, laste, pčelarice, kukavice i čiope kao i važnošću očuvanja njihovih staništa.

-Crna Gora, kao zemlja koja se nalazi na Jadranskom migratornom koridoru, ima privilegiju da ugosti ptice sa područja Zapadne, Istočne, Centralne Evrope i Sibira, na njihovom putu na svoja zimovališta u Africi, kao i na njihovom povratku sa istih. Čari migracije povezuju djecu svih krajeva svijeta, a učešćem u kampanji djeca imaju mogućnost da nauče zanimljivosti o pticama selicama, da dođu u kontakt sa prirodom i shvate značaj raznolikosti biodiverziteta kao i njegovog očuvanja- saopšteno je Portalu Analitika iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

23springalive2Spring Alive (Proljeće uživo) je međunarodna kampanja organizovana od strane BirdLife International-a, svjetskog autoriteta u oblasti zaštite ptica, u kojoj učestvuje 55 zemalja iz Evrope, Centralne Azije i Afrike.

Cilj kampanje je upoznavanje upoznavanja djece sa načinom života i važnošću zaštite ptičjih vrsta kao i podsticanje njihovog interesovanja za boravak u prirodi.

Kampanja je podržana od strane Mitsubishi kooperativnog fonda za Evropu i Afriku, koji ohrabruje i podržava očuvanje flore i faune, sa naglaskom na očuvanje ugroženih vrsta.

Portal Analitika