Abiznis

EPCG nudi KAP-u megavatsat za 42 eura

Uniprom kombinat aluminijuma već dva mjeseca pregovara sa Elektroprivredom o cijeni električne energije za ovu godinu. Iz EPCG, kako saznaje Pobjeda, traže 42 eura po megavatsatu. Radi se o pretpostavljenom berzanskom prosjeku za ovu godinu, koji je znatno veći od prošlogodišnjeg.
EPCG nudi KAP-u megavatsat za 42 eura
Portal AnalitikaIzvor

Istekao ugovor

KAP se strujom od Elektroprivrede snabdijeva već tri mjeseca, jer je početkom marta istekao ugovor o jednogodišnjoj isporuci električne energije za potrebe podgoričke fabrike, koji je imala sa slovačkom firmom LE Trading. Uprkos najavama, ugovor nije produžen na planirane četiri godine.

Prva dva mjeseca nakon isteka ugovora sa Slovacima Uniprom KAP je struju nabavljao preko Montenegrobonusa, a onda je krenuo u direktne pregovore sa Elektroprivredom.

Kompanija Uniprom, koja ima licencu za trgovinuž električnom energijom, lani je sa Slovacima ugovorila cijenu od 35 eura po megavatsatu. Tada je EPCG nudila megavatsat za 37,46 eura za megavatsat, dok je 2014. godine KAP plaćao 45,5 eura.

- Pokušavamo već odavno da pregovaramo o cijeni struje sa italijanskim menadžmentom, ali ne postoji sluh za razvoj aluminijumske industrije. Slo bodno možemo naglasiti da je najveći izazov Uniprom KAP-a visoka cijena struje. Tri mjeseca smo kupovali od Montenegrobonusa struju, dok smo je u junu nabavljali direktno od EPCG i to po 45,9 eura plus 3,9 eura za prenos. Ponuđena cijena struje za jul je još nepovoljnija i iznosi 50,91 euro, plus 3,9 eura za prenos– rekli su Pobjedi iz Uniprom KAP-a.

 Istakli su da posljedice trpi cijeli reprolanac – Luka Bar, Montekargo i 200 malih i srednjih preduzeća koji sarađuju sa podgoričkom fabrikom.

Skupo

- Naša kompanija je uslovljena da plaća struju 15 dana unaprijed i bez obzira na redovno izmirenje obaveza ne postoji nikakva povlastica, pa čak ni ona koju dobijaju građani – navode iz Uniprom KAP-a i ocjenjuju da ,,očigledno da ne postoji interes za dalji razvoj ove industrije, već da se na svaki način želi ugušiti rad Kombinata“.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika