Politika

UEHARA: Crna Gora će osvojiti svaki vrh

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Margaret En Uehara izjavila je sinoć da će SAD i međunarodna zajednica nastaviti da rade sa Crnom Gorom na izgradnji sigurnije, stabilne i prosperitetne budućnosti.
UEHARA: Crna Gora će osvojiti svaki vrh
Portal AnalitikaIzvor

Ona je podsjetila da je Crna Gora prije dvije nedjelje postala 29. članica NATO-a, pri čemu je ocijenila da je to izuzetno dostignuće.

- Članstvo u NATO je ogroman korak, ali znam da postoje viši vrhovi koje treba osvojiti -članstvo u Evropskoj uniji. Sigurna sam u sposobnost Crne Gore da osvoji svaki vrh, bez obzira na njegovu visinu – kazala je Uehara na prijemu u Ambasadi SAD povodom 241. godišnjice nezavisnosti.

Ambasadorka je izrazila uvjerenje da će Crna Gora u narednih 10 godina čvrsto uspostaviti vladavinu prava i iskorijeniti sve oblike korupcije.

- Nadam se da će ekonomija rasti brže sa sve više američkih turista koji će dolaziti da iskuse istoriju i ljepotu koja oduzima dah. Sve više će američkih firmi otvoriti svoja vrata, donoseći sa sobom nova radna mjesta i ekspertizu. Znam da će naša veza nastaviti da se produbljuje i da raste – rekla je Uehara.

 Goste je više puta pozdravila na havajskom sa „aloha“, jer je prijem bio u tom duhu, a premijeru Dušku Markoviću je rekla da nazdravlja novom NATO savezniku.

23dannezavisnostisadivana-bozovic

Premijer je u obraćanju zvanicama rekao da je Deklaracija nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država preokrenula točak istorije, a na mnogim idealima na kojima je nastala ta zemlja utemeljena je i crnogorska država.

Kako je istakao, te vrijednosti su ideal i današnjeg svijeta, onako kako je i zapisano u Deklaraciji: „Svi ljudi su stvoreni jednaki i njihovo neotuđivo pravo je – pravo na život, slobodu i težnja ka sreći“.

Obraćanje je završio riječima: Neka Bog blagoslovi Ameriku! Da je vječna Crna Gora!“

(opširnije u Pobjedi)

foto: Ivana Božović

Portal Analitika