Društvo

Sanja Vlahović novi ambasador Crne Gore u Rimu

Bivša ministarka nauke, Sanja Vlahović, dobila je agreman i biće nova ambasadorka Crne Gore u Rimu, rekao je šef diplomatije Srđan Darmanović.
Sanja Vlahović novi ambasador Crne Gore u Rimu
Portal AnalitikaIzvor

On je, upitan kako to da se na ambasadorsku funkciju postavlja neko ko je optužen za plagijat, rekao da univerzitet i sud nijesu potvrdili da je rad Vlahović plagijat.

"Ona je nosilac visokog italijanskog odlikovanja, bila je dobar ministar i mislim da će biti dobar ambasador u Rimu", rekao je Darmanović u emisiji "Načisto" na TV Vijesti.

Govoreći o političkim tenzijama sa Rusijom, Darmanović je rekao da se one ne moraju spustiti na ekonomske i odnose građana.

Prema njegovim riječima, u posljednje dvije do tri godine došlo je do radikalizacije protivljenja članstvu u NATO, radikalizacija koja je postala sve više nasilnija u svom obliku, čemu su doprinijele spoljne sile.

"Kao što je bio slučaj sa (Slobodanom) Miloševićem, tako i sada u posljednje dvije do tri godine, sa uticajem mnogo većih političkih igrača je došlo do radikalizacije po principu da kada imate nekog jakog iza sebe, vi onda tražite svoju šansu i na unutaršnjoj sceni," kazao je Darmanović, prenosi portal Vijesti.

Govoreći u članstvu u NATO, on je kazao da se želja Crne Gore za ulaskom poklopila sa geopolitičkom situacijom.

Darmanović je istakao da je Crna Gora, bez obzira na geopolitiku, morala da sprovede sve neophodne reforme kako bi dobila svoje mjesto za stolom.

Govoreći o članicama NATO, on je kazao da nijesu sve iste.

"Zemlje članice NATO nemaju isti kvalitet demokratskih poredaka i nijesu sve jednako ekonomski moći", ocijenio je Darmanović.

On je okarakterisao kao "nategnutu konstrukciju" da su parlamentarni izbori održani u sjenci državnog udara.

Darmanović tvrdi da postoji čitav niz država gdje postoje partije koje su duže na vlasti nego što je to slučaj u Crnoj Gori.

On je dodao da su oni koji su izglasali nezavisnost znali su da će u nekom trenutku Crna Gora postati dio NATO alijanse.

"Mi želimo da imamo normalne i dobre odnose sa Rusijom kao i druge članice NATO-a i Evropske unije. Naše opredjeljenje za evroatlantske integracije u Vašingtonu nikada nije bilo upitno", kazao je Darmanović.

On je naglasio da pravac Crne Gore nikada nije bilo pod sumnjom i da "smo imali konstantnu podršku od vlasti SAD-a".

Darmanović je kazao da su odnosi Crne Gore i Srbije dobri i da je to činjenica.

"Srbija je naš najveći ekonomski partner, politički odnosi su na zavidnom nivou", kazao je Darmanović i dodao da vjeruje da će koja god kosovska vlada bude izabrana sporazum o razgraničenu biti ratifikovan.

Mina

Portal Analitika