Svijet

EU: Najavljene nove mjere protiv terorizma

Predsjednik Evropskog Savjeta, Donald Tusk, poručio je da su lideri Evropske unije (EU) potpuno spremni da odbrane svoj narod od terorizma.
 EU:  Najavljene nove mjere protiv terorizma
Portal AnalitikaIzvor

On je na samitu u Briselu najavio nove mjere koje će EU usvojiti u cilju borbe terorista i terorističkog propagandnog materijala koji se pojavljuje na interentu.

"Potpuno smo spremni da odbranimo naš narod i u tom cilju napravićemo dalje korake kada su u pitanju oni koji se bore na strani terorista", naglasio je Tusk posle završetka prvog dijela razgovora na samitu lidera EU.

On je rekao da će do kraja godine biti završen novi granični informativni sistem, a od kompanija koje se bave socijalnim medijima EU će zahtijevati da učine sve kako bi ograničili širenje propagandnog terorističkog materijala na internetu.

Predsednik Evropske komisije, Žan Klod Junker, naglasio je da su EU lideri razmotrili poboljšanje vojne saradnje unutar EU i podržali predlog Komisije o formiranju Evropskog odbrambenog fonda.

"Ovaj predlog je neophodan. Mi u EU imao 178 vrsta oružanih sistema dok Sjedinjene Američke Države (SAD) imaju 30. Mi imao 17 vrsta tenkova, a SAD samo jedan. Istovremeno mi trošimo polovinu vojnog bužeta koji je na raspolaganju SAD, ali je naša efikasnost tek 15 procenata. Ima mesta za poboljšanje i to smo zaključili danas. Ono što je započeto 1954. godine i što nije pominjano do pre dve godine dešava se sad", zaključio je Junker.

EU je početkom godine najavila da namjerava da do 2025. godine poboljša svoje odbrambene sposobnosti.

U tom cillju Evropska komisija u junu je predložila tri scenarija razvoja odbrambene politike EU i pokrenula Evropski odbrambeni fond kako bi pomogla zemljama članicama da efikasnije koriste novac namenjen za odbranu, ali i poboljšla njihovu međusobnu saradnju u toj oblasti.

Samit evropskih lidera nastavlja se i sjutra kada će teme razgovra biti migracije, ekonomija i trgovina.

Portal Analitika