Kultura

Barski ljetopis: "Novo doba" i Big bend RTS-a

Program 30. Barskog ljetopisa večeras se nastavlja predstavom „Novo doba“ Produkcija Bitef teatra i ArtHub-a, u režiji Dina Mustafića, koja će biti igrana u Starom Baru do 22 časa, a čime se otvara pozorišni program Festivala.
Barski ljetopis: "Novo doba" i Big bend RTS-a
Portal AnalitikaIzvor

Osim plažne biblioteke, na glavnoj gradskoj plaži koja je na gradskoj plaži svakodnevno otvorena od 16 do 18 časova, od danas počinje radionica lutkarstva koju će voditi Smiljana Martinović u lokalu Mali dvorac od 18 časova i 30 minuta.

Izložba „Magični svijet“ izabranih radova Viktora Vazarelija sinoć je otvorena u Dvorcu kralja Nikole, što je označilo početak likovnog programa 30. Barskog ljetopisa. Postavka koja je u vlasništvu kolekcionarke Kati Čepeji iz Mađarske, u Bar je stigla nakon Cetinja.

- Vazarelijevo djelo oda je vidljivom i nevidljivom, mnogolikom u 20. vijeku. Svjedok je prelamanja ideja jednog neobičnog i zanesenog doba. Vazareli redukuje oblik efektom neprikazanog i na taj način postiže utisak pokreta cjeline i njenih skrivenih pulsirajućih svjetova - kazao je selektor likovnog programa Ljetopisa, Milun Lutovac.

Ambasador Mađarske u Crnoj Gori Kristijan Poša kazao je da ova izložba predstavlja „još jedan korak unaprijed u odnosima u inače odličnim i bilateralnim odnosima Mađarske i Crne Gore, ne samo u političkom ili ekonomskom smislu, već i u oblasti kulturne saradnje“.

„Magični svijet“ Viktora Vazarelija publika može pogledati u sali Dvorca kralja Nikole u Baru do 5. jula.

Sjutra će na sceni u Starom Baru od 22 časa nastupiti jedan od najznačajnijih instrumentalnih ansambala regiona, Big bend RTS-a, kojim danas diriguje Ivan Ilić.

Za ovu priliku, orkestar predstavlja odabrane kompozicije iz poznatih ostvarenja „sedme umjetnosti“.

- Raznoliki muzički stilovi spajaju se u jednu cjelinu koja publiku vodi kao vremeplov kroz neke od najljepših kompozicija pisanih za filmska ostvarenja i TV serije, a među kojima su: „Singing in the Rain“, „What a Wonderful World“, „As Time Goes By“, „Beautiful Maria of My Soul“, „Can’t Take My Eyes Off You“, zatim teme popularnih filmskih naslova poput „Eye of the Tiger“, „The Godfather“, „Mission Impossible“, „New York, New York“, „James Bond“ – navodi se u najavi ovog koncerta.

Big bend RTS-a osnovan je 1948. godine kao Zabavni orkestar Radio Beograda u formaciji revijskog orkestra, da bi 1954. godine započeo rad kao veliki džez orkestar. Orkestar su predvodili eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri: Mladen Bobi Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Milivoje Mića Marković, Duško Gojković i Stjepko Gut.Tokom rada i stvaranja orkestar je dobio brojne nagrade i priznanja. Sa orkestrom su nastupale najveća svjetska imena džez muzike kao što su: Klark Teri, Beni Golson, Džoni Grifin, Majnard Ferguson, Toni Skot, Džerom Ričardson, Erni Vilkins, Alvin Kvin, Redži Džonson, Edi Henderson, Henk Mobli, Džon Hendriks, Roj Harguv, Bred Lili, Dajana Šur, Don Menza, Stiv Ture, Roni Kjuber, Rendi Breker, Džon Fedis, Čak Findli; te zvijezde Rej Čarls, Deni Kej, Džozefin Bejker, Mirej Matje, Enriko Masijas i Frida Lingstad iz grupe ABBA.

Koncert organizuje Barski ljetopis u saradnji sa TO Bar i kompanijom Rabbit Records, a ulaz je besplatan.

Portal Analitika