Crna hronika

Viši sud potvrdio da Radojičić nije kriv

iši sud u Podgorici odbio je žalbu Osnovnog državnog tužioca iz Nikšića i potvrdio prvobitnu presudu kojom je bivši predsjednik nikšićke Opštine Nebojša Radojičić oslobođen odgovornosti za zloupotrebu službenog položaja.
Viši sud potvrdio da Radojičić nije kriv
Portal AnalitikaIzvor

Radojičić je oslobođen optužbe da je zloupotrebio službeni položaj i prilikom zaključivanja ugovora o stambenim kreditima sa šest rukovodećih opštinskih službenika, u periodu od 2012. do aprila 2013. godine, oštetio opštinski budžet za 150 hiljada EUR.

Prema odluci Višeg suda o potvrdi prvobitne presude, odgovornosti je oslobođen i tadašnji predsjednik Komisije za rješavanje stambenih potreba funkcionera i rukovodećih lica u Opštini Nikšić Zdravko Filipović. 

Advokat Milan Vojinović, koji zastupa Radojičića, rekao je agenciji MINA da se taj sudski predmet odnosio na rješavanje stambenih potreba šest opštinskih funkcionera, za koje je Radojičić odobrio zaključenje ugovora o dodjeli kredita.

„Riječ je o kreditima koji nijesu ni realizovani, a bili su zaključeni po veoma povoljnim uslovima. Bila je donijeta samo odluka, ali novac nije obezbijeđen“, rekao je Vojinović.

Krivična prijava protiv Radojičića i Filipovića podnesena je u martu 2014.godine zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Osnovni sud u Nikšiću 25.januara 2016. godine osudio je uslovno na godinu Radojičića i Filipovića, ukoliko za četiri godine ne ponove krivično djelo.

“Žalili smo se Višem sudu koji ukida takvu presudu i predmet vraća na ponovni postupak”, pojasnio je Vojinović.

Tužilaštvo, “u nedostatku dokaza”, preinačuje pravnu kvalifikaciju tog djela u zloupotrebu službenog položaja u pokušaju.

Sudija Osnovnog suda u Nikšiću Igor Đuričković takvu novu kvalifikaciju nije prihvatio i donio je oslobađajuću presudu za Radojičića i Filipovića.

Radojičić je tokom prvih sudskih pretresa tvrdio da ”nema elemenata krivičnog djela koje mu se stavlja na teret, potvrđujući da je bila donijeta odluka o kreditima”.

“Ti opštinski rukovodioci i službenici zaslužili su za svoj višegodišnji rad u organima lokalne uprave, ne kredit, nego da im se dodijeli stan”, rekao je tada Radojičić, ukazujući da im ni ta kreditna sredstva nijesu realizovana. (Mina)

Portal Analitika