Društvo

MPRR će dati saglasnost na interventne radove tokom moratorijuma

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, kako je i najavljeno prilikom donošenja moratorijuma na eksploataciju riječnih nanosa u crnogorskim vodotocima, daće saglasnost za obavljanje interventnih regulacionih radova u cilju uklanjanja sprudova koji bi predstavljali uska grla u koritima rijeka u periodu povećanja nivoa vode.
MPRR će dati saglasnost na interventne radove tokom moratorijuma
Portal AnalitikaIzvor

Interventni radovi u riječnim koritima predstavljaju nastavak aktivnosti na regulisanju i zaštiti vodotoka, nakon što je moratorijum na eksploataciju riječnih nanosa dao rezutat u dijelu suzbijanja nelegalne eksploatacije.  

Kako bi se na vrijeme spriječile negativne posledice prvih jesenjih kiša, realizacija navedenih aktivnosti sprovešće se u periodu od 1. jula do 31. avgusta. Radovi će se sprovoditi u saradnji sa organima lokalne samouprave, uz stručni nadzor i svakodnevnu kontrolu od strane komunalne policije, komunalne inspekcije i vodoprivrednog inspektora Uprave za inspekcijske poslove.

Interventni radovi su neophodni jer erozioni procesi u rječnim slivovima prouzrokuju unošenje u vodotoke velikih količina šljunkovitog, pjeskovitog i drugog materijala, što prouzrokuje formiranje sprudova, meandriranje vodotoka, rušenje obala, plavljenje i erodiranje poljoprivrednog zemljišta na priobalnom prostoru. Navedeni problemi bi se vremenom mogli povećavati ukoliko se ne reaguje preventivno na uređenje slivova i regulaciju rječnih tokova. Da bi se negativni procesi djelimično ublažili neophodno je, kao hitne intervencije, izvršiti uklanjanje dijela nataloženog materijala iz rječnih korita na kritičnim dionicama, a dio tog materijala ugraditi u zaštitne nasipe duž erodiranih obala, što je i cilj regulacionih radova koji će se sprovesti tokom jula i avgusta.

Moratorijum na eksploataciju šljunka i pijeska iz riječnih korita uveden je zbog isteka svih koncesionih ugovora, pojave nelegalne i neplanske eksploatacije, te zbog nepostojanja projekata regulacije vodotoka. Isto tako, navedeno je da će se dozvoljavati interventni radovi dok se ne donesu regulacioni planovi u svrhu regulacije vodotoka.

Regulacionim interventnim radovima obuhvaćene su opštine Gusinje, Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Mojkovac i Kolašin, a to su vodotoci Grnčar, Lim i Tara.

 

Portal Analitika